Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Mod rewrite - wszystkie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Demoneos
W pliku .htaccess mam takie reguły:
Cytat
RewriteEngine On
RewriteRule ^([a-zA-Z]*)?$ http://mojastrona.com//index.php?url=$1 [L]

i działa to dobrze. Próbuje jednak zamienić to na:
Cytat
RewriteRule ^([[:print:]]*)?$ http://mojastrona.com//index.php?url=$1 [L]

żeby można było wpisać w adresie wszystkie znaki, a nie tylko litery, jednak to nie działa. Gdzie popełniłem błąd?
Kshyhoo
A tak?
  1. ^([a-zA-Z0-9\-\_]*)?$

małe litery, duże litery, cyfry, myślnik i podkreślenie...
thek
A to nie prościej będzie użyć znaku kropki jako zastępującego każdy znak?
Kod
RewriteRule ^(.*)?$ http://mojastrona.com/index.php?url=$1 [L]
nospor
thek ale poszedłeś na łatwiznę.... wink.gif

ps: od 15 minut się zastanawiałem kto pierwszy na to wpadnie. a tu prosze, nie kto inny jak moderator, brawo smile.gif
Kshyhoo
Też o tym pomyślałem, że czasem lepiej nie udostępniać wszystkich znaków wink.gif
nospor
@Ksyhoo ale ja właśnie poparłem theka. Autor chciał wszystkie znaki to właśnie do tego służy kropka a nie jakieś dwuwersowe szlaczki smile.gif
rzymek01
posixowe [:print:] jest równoważne [\x20-\x7E] , zamień i sprawdź czy działa

Cytat
Autor chciał wszystkie znaki

[:print:] oznacza tylko widzialne i spacje, bez znaków kontrolnych
thek
A dodatkowo [:print:] nie wyłapuje polskich diakrytyków, o czym się kiedyś boleśnie podczas walidacji przekonałem, gdy mi walnęło błąd przy słowie Łódź wink.gif

@nospor... poszedłem na łatwiznę, bo przecież nie napisał, że ma jakieś restrykcje co do znaków biggrin.gif A po co tworzyć bezsensowne kolosy to nie wiem. KISS się kłania w tym przypadku aż nadto wink.gif
nospor
Cytat
Autor chciał wszystkie znaki

[:print:] oznacza tylko widzialne i spacje, bez znaków kontrolnych
Ja wiem co to oznacza. Ja zaś odniosłem się do tego:
Cytat
żeby można było wpisać w adresie wszystkie znaki, a nie tylko litery,
Wszystkie to wszysktie smile.gif

Cytat
@nospor... poszedłem na łatwiznę, bo przecież nie napisał, że ma jakieś restrykcje co do znaków A po co tworzyć bezsensowne kolosy to nie wiem. KISS się kłania w tym przypadku aż nadto
Kurcze, no ile razy mam jeszcze pisać, że ja właśnie się z tobą thek zgadzam i czekałem kto pierwszy wpadnie na tę banalną i jakże poprawną odpowiedź. Tekst z łatwizną miał zostać odebrany jako żart..... same ponuraki na tym forum, spadam wink.gif

edit down: teraz ja wyszedłem na ponuraka biggrin.gif
thek
A czy ja napisałem że nie zrozumiałem? Chyba za mało emotek dałem biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Szkoda tylko, że jak wspomniałem powyżej, print nie wyłapuje polskich znaków, a więc można go sobie tak naprawdę odpuścić, bo i tak w adresie ś ć, ź zwali, a ja takie url-e w serwisie też przejeżdżam i rzucam na odpowiednie kontrolerki. A polskie diakrytyki to też litery smile.gif
Demoneos
Cytat(Kshyhoo @ 18.05.2011, 10:51:52 ) *
A tak?
  1. ^([a-zA-Z0-9\-\_]*)?$

małe litery, duże litery, cyfry, myślnik i podkreślenie...

Tak działa świetnie smile.gif
Kshyhoo
Cytat(Demoneos @ 18.05.2011, 15:25:04 ) *
Tak działa świetnie smile.gif

Najważniejsze, że autor wątku zadowolony...

PS. I moje górą... Lkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.