Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciągnąć literkę - to mój kłopot
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mistycus
rolleyes.gif W jaki sposób odczytać konkretny znak ze stringa? Przykładowo mam $text="abcde"; i chcę zwrócić do zmiennej $litera trzeci znak, czyli literę "c" rolleyes.gif
kryr
RTFM RTFM RTFM RTFM RTFM!!! :x
tam na prawde jest wszystko!

http://www.php.net/manual/en/function.substr.php
Seth
Cytat
patrz.. a ja glupia ci* myslalem ze substr_replace()..

ps
zajrzyj z laski do manuala jak chcesz pomoc na przyszlosc.. substr w tym miejscu to mordenga..  

substr_replace(0 sluzy do zamieniania czesci tekstu innym anie jak funkcja substr() do wyciagania textu z innego :!: angrysmiley.gif
Mistycus
Kurtz, wprowadzasz mnie w błąd :!: Kryr i Seth mają rację laugh.gif
Mistycus
Kilka minut temu odkryłem, że do odczytania pojedyńczego znaku łatwiej jest użyć nawiasu kwadratowego(jak przy tablicy). Oto przykład:

Ten kod...
Kod
$tekst="jakiś tekst";

pierwszy_znak=$tekst[0];

drugi_znak=$tekst[1];

$trzeci_znak=$tekst[2];

//i tak dalej :)

jest równoznaczny z tym kodem
Kod
$tekst="jakiś tekst";

pierwszy_znak=substr($tekst, 0, 1);

drugi_znak=substr($tekst, 1, 1);

$trzeci_znak=substr($tekst, 2, 1);

kurtz
Cytat
Cytat

ps
zajrzyj z laski do manuala jak chcesz pomoc na przyszlosc.. substr w tym miejscu to mordenga..  

substr_replace(0 sluzy do zamieniania czesci tekstu innym anie jak funkcja substr() do wyciagania textu z innego
mhm racja. ze zmeczenia przeczyalem ze chodzi o podmiane jednego znaku a nie wycinke. hm tylko czemu nie mzona usuanc wiadomosci?..
kurtz
Cytat
Kilka minut temu odkryłem, że do odczytania pojedyńczego znaku łatwiej jest użyć nawiasu kwadratowego(jak przy tablicy)
latiwej jesli string ma wiecej znakow a my nie wdzimy warningow.
Cytat
. Oto przykład:
Ten kod...
Kod
$tekst="jakiś tekst";

pierwszy_znak=$tekst[0];

drugi_znak=$tekst[1];

$trzeci_znak=$tekst[2];

jest równoznaczny z tym kodem
Kod
$tekst="jakiś tekst";

pierwszy_znak=substr($tekst, 0, 1);

drugi_znak=substr($tekst, 1, 1);

$trzeci_znak=substr($tekst, 2, 1);

nie jest. moze a to co innego.
Mistycus
Ludzie zróbcie coś, bo porzedniego posta chyba z pięc razy wysyłałem, a potem musiałem go usuwać, gdyż ciągle mylą mi się pryciski "Podgląd" i "Wyślij" angrysmiley.gif . Ktoś już kiedyś zwrócił uwagę na ten "błąd" :arrow: http://phppl.zone.pl/forum/viewtopic.php?t...ght=przycisk%2A .
kurtz
Cytat
Ludzie zróbcie coś, bo porzedniego posta chyba z pięc razy wysyłałem, a potem musiałem go usuwać
to chyba nie to podforum..
kryr
Cytat

powinno byc "myslalam"
Seth
Watek gramatyki chyba byl juz poruszany na forum, tak wiec polecam wczesniejsze wpisanie tekstow do worda, sprawdzenie ich i skopjowanie do posta. A jesli chodzi o budowe zdania to nalezalo by zasiegnac rady
Mio[t]ka winksmiley.jpg biggrin.gif
kryr
hehe winksmiley.jpg
Mistycus
rolleyes.gif Czy ktokolwiek prócz Kurtz'a widzi różnice w działaniu obu skryptów, które napisałem :?:
steru
Cytat
rolleyes.gif Czy ktokolwiek prócz Kurtz'a widzi różnice w działaniu obu skryptów, które napisałem :?:

wynik moze i taki sam, ale po to Pan Bóg stworzyl stringa jako jednowymiarowa tablice zeby to wykorzystac a nie komplikowac sobie zycie i zaprzegac bez potrzeby jakies dodatkowe funkcje.
haiaw
Błędna odpowiedź Kurtz'a została usunięta na żądanie.
oczy
ta, nielada problem .... najpierw należałoby przeczytać książkę pod tytułem "Wyrażenia regularne" P. Jeffreya Friedla ... a potem kombinować ze skryptami ... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.