Cytat(nospor @ 24.06.2011, 08:40:22 )

Wszystko zależy od projektu. Nie wiemy co tam u Ciebie było i czy te 60 pól było uzasadnione czy nie.
No tak. Tylko że akurat w tym projekcie te 60 pól jest raczej uzasadnione, ponieważ są tam przechowana id, nazwa, parametry danej usługi, data startu, data wygaśnięcia, cena. Więc akurat w tym przypadku nie widzę możliwości ograniczenia tych pól, bo każde z nich jest kluczowe.

Może coś źle zrozumiałeś, może coś źle robisz, ale ja tam w bindowaniu nie widzę żadnej katorgi.
hm, robię to tak jak widać poniżej:
Dla zwykłego MySQL:$query = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` WHERE `var1` = '".sql
($_GET['var1'])." AND `var2` = '".sql
($_GET['var2'])."' AND `var3` = '".sql
($_GET['var3'])."'' AND `var4` = '".sql
($_GET['var4'])."' ");
}
Dla PDO:$query = $pdo->prepare('SELECT * FROM `tabela` WHERE
`var1` = :var1 AND
`var2` = :var2 AND
`var3` = :var3 AND
`var4` = :var4 ');
$query->bindValue('var1', $_POST['var1'], PDO::PARAM_STR);
$query->bindValue('var2', $_POST['var1'], PDO::PARAM_STR);
$query->bindValue('var3', $_POST['var1'], PDO::PARAM_STR);
$query->bindValue('var4', $_POST['var1'], PDO::PARAM_STR);
$query->execute();
$array = $query->fetchAll();
foreach($arraye as $dane){
}
//////
Nie wiem czy robię wszystko poprawnie, ale na powyższych przykładach widać że tworzenie zapytań w mysql jest znacznie prostsze i szybsze oraz jest mniej kodu, a w PDO jednak trzeba się napisać ...

Niby w czym bindowanie jest bardziej katorgą od używania real_escape_string + stripslashes? Chyba, naprawdę coś źle robiłeś

Co do magic_quotes to fifi już napisał co należy z tym zrobić.
Robiłem to tak jak widać na przykładach powyżej, przecież nikt o zdrowych zmysłach nie używa samego real_escape_string na wartościach dodawanych w zapytaniu, do tego celu tworzy się funkcję czyszczącą która w przypadku gdy magic_quotes jest na on kasuje ukośniki przez stripslashes i następnie przemiela wartości przez real_escape_string. Wtedy tylko wywołuje się taką funkcję przy każdej zmiennej w zapytaniu np. sql($_GET['var']) i jest wszystko pięknie i przyjemnie. A jeżeli chodzi magic_quotes to wiem co z nim zrobić, chyba źle zrozumieliście mój post w którym o tym wspomniałem.
===============
Mam jeszcze do was takie pytanie, czy stosujecie jakieś nakładki na PDO, własne klasy obsługujące itd. czy korzystacie z tego standardowo bez żadnych nakładek? Bo z tego co czytałem kilka wypowiedzi z forum to nie ma sensu stosowanie własnych nakładek na PDO, chociaż osobiście nie do końca rozumiem dlaczego, co prawda nie znam jeszcze za dobrze tego typu połączenia z bazą, ale bo krótkiej zabawie, wydaje mi się że napisanie dodatkowej klasy obsługującej PDO ma sens i może przyśpieszyć pisanie kodu, ułatwić w przyszłości przejście na inny interfejs połączenia z bazą, a także daje możliwość dopisania funkcji liczących liczbę zapytań, ich czas, czy też zapisywanie wykonywanych zapytań itd. Chciałbym wiedzieć jaki jest wasz stosunek do tego. Korzystacie z własnych nakładek, czy to nie ma sensu i dlaczego?