Od wczoraj dość intensywnie czytam na temat cookie i sesji i chciałbym przejść do implementacji tego ale mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie...czy po sprawdzeniu, czy użytkownik posiada ciastko na swojej jednostce mogę przypisać zmienne z bazy do zmiennych sesyjnych, np.
$_SESSION['_idclient_'] = 892; $_SESSION['_idsite_user_'] = 906; $_SESSION['_login_'] = 'test123'; $_SESSION['_pass_'] = 'test123'; $_SESSION['_lang_'] = 'pl'; $_SESSION['_comm_'] = 1; $_SESSION['_comm_all_'] = 1; }
Czy jest to złe podejście? Chodzi mi głównie o zrealizowanie "rememberMe" w serwisie...
Napewno spełnia ono zadaną funkcjonalność jednak nie jestem pewien co do poprawności tego rozwiązania bo czy można w taki sposób łączyć cookie i sesje, a bardziej za pośrednictwem cookie ustawiać zmienne sesyjne? Jeśli faktycznie się mylę to czy mógłby mnie ktoś nakierować na właściwy tok myślenia jak za pośrednictwem cookie zapamiętać zalogowanego użytkownika na wszystkich podstonach serwisu, bo szczerze to bez pomocy tablicy $_SESSION nie bardzo wiem jak to rozwiązać...