Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Indeks dla enum
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
frytek92
Witam mam małą tabele ok.12 tys. rekordów i zastanawiam sie czy stworzyć indeks dla pola enum? średni czas zapytania to ok.0,3 sekundy przy większej ilości pewnie ten czas sie wydłuży.

Czy jest sens?
nospor
załóż indeks, zmierz ponownie czas, wyciągnij wnioski.
Crozin
Odpowiedź jak zawsze w przypadku pytań dot. indeksów: to zależy. To zależy od tego jakie masz te zapytania, czy będą one w ogóle móc korzystać z tego indeksu.

Swoją drogą założenie indeksu na tak małej tabeli by sprawdzić czy polepsza on coś to kwestia sekund - dlaczego więc sam nie sprawdzisz?
thek
Musiałbym to sprawdzić, ale z tego co czytałem gdzieś, enum automatycznie zakłada indeks, choć nie jest on nigdzie uwidoczniony. Enum jest niejako indeksem samo w sobie. Musiałbym kiedyś utworzyć jakąś tablicę fake dużą i porównać enum gołe i z założonym indeksem. Jeśli nie będzie różnic wynikających z cache to znaczy, że to prawda co czytałem.
uupah5
Cytat(frytek92)
Witam mam małą tabele ok.12 tys. rekordów i zastanawiam sie czy stworzyć indeks dla pola enum?
Czy jest sens?

nie, ale z innego powodu:
http://komlenic.com/244/8-reasons-why-mysq...a-type-is-evil/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.