Mam 3 kolumny z adresami zdjęć typ Varchar(Obraz1,Obraz2,Obraz3).Potrzebował bym sumować powtarzające się elementy w tych trzech kolumnach,z pominięciem wiersza poprzez kolumnę ilosc[typ int] ,która jest aktualnym wierszem wstawionych zdjęć. Zrobiłem coś takiego:
SELECT Sum(case when [Obraz1]='adreszdjecia' then 1 else 0 end + case when [Obraz2]='adreszdjecia' then 1 else 0 end + case when [Obraz3]='adreszdjecia' then 1 else 0 end) AS obrazy FROM Tabela WHERE PRegon='tutaj jest id po który sortuje zdjęcia konkretnego użytkownika(typ_int)' AND (Obraz1='adreszdjecia' OR Obraz2='adreszdjecia' OR Obraz3='adreszdjecia') GROUP BY [ilosc] HAVING [ilosc]<>'2';
Nie wiem,albo coś źle robię,gdyż zamiast wyszukiwać powtarzające się elementy z trzech kolumn z całej bazy wyszukuje mi powtarzające się elementy w aktualnym wierszu-przynajmniej tak u mnie to wygląda.
Kwerenda w/w ,powinna wyszukać wszystkie powtarzające elementy z trzech kolumn(obraz1,obraz2,obraz3)z całej bazy, konkretnego użytkownika [PRegon] z pominięciem wiersza drugiego Having [ilosc]<>'2', ale coś nie hula.
Jakby ktoś mógł, pomóc,kombinuje i nie daję rady.