Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Upload pliku + textbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Loghor
Witam.
Po długich zmaganiach z problemem podjąłem decyzję że czas zapytać bardziej doświadczonych ludzi.
Mój problem polega na tym że chciałbym utworzyć prostą stronę na której będzie możliwość uploadowania plików.

Składnia mojej strony wygląda mniej więcej tak

1. <form method="POST" enctype="multipart/form-data" action="index.php">
  2. <input type="file" name="plik" size="80">
  3. <button type="submit">Upload file</button>

Później tak jak we wszystkich poradnikach piszę kod w php i to działa. Lecz ostatnio dostałem zadanie z którym już nie potrafię sobie poradzić.
Mianowicie zamiast
  1. <input type="file" name="plik" size="80">

mam zastosować
  1. <input type="text" name="plik" size="80">

ponieważ ma zostać tam jedynie wprowadzona ścieżka do pliku (nie wybieram go przy pomocy "Przeglądaj").

Jest mi to potrzebne do automatyzacji wysyłki plików xls z poziomu samego Excela. Nie można edytować obszaru z tekstem w input typu "file" dlatego też musi być typu "text". Lecz gdy przesyłam samą ścieżkę to nie otrzymuję w rezultacie plik a tekst.
Czy jest jakaś możliwość rozwiązania takiego zagadnienia?

Mam nadzieję że w miarę dobrze zobrazowałem problem.

Proszę o szybką odpowiedź.

Z poważaniem
Loghor
kkuubbaa88
bez pola typu file się nie obejdzie inaczej nie otrzymasz tablicy $_FILE, a co za tym idzie nie wyślesz pliku smile.gif inaczej byłby to spory bug gdyby serwer sam sobie pobierał pliki wpisując tylko odpowiednią ścieżkę bez potrzeby wyboru ich przez samego użytkownika smile.gif
Loghor
Więc jeżeli nie ma możliwości wykorzystania typu "text" to czy jest jakaś metoda na wypełnienie pola ze ścieżką w input typu "file" ? Bo może jakiś sposób istnieje a ja jedynie go nie znam. Bo przy pomocy Excela mogę ingerować w niektóre obiekty, ale ten obiekt jest zabezpieczony bo nie jest typowym obszarem tekstowym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.