Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Syste, do zarządzania bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cent4
Mam pytanie - potrzebuję jakiegoś gotowego systemu CMS do zarządzania bazą danych.
Baza będzie się składać z wyszukiwarki produktów.
W bazie będą produkty z różnymi właściwościami (pod produktami jakie ten produkt posiada) tzn.:
np rower - szprychy, opony, siodełko, dentka, lampa
itp.

I człowiek ma mieć możliwość wyszukiwania - np. opony i z bazy znajduje mu:
rower, auto, taczka, przyczepa itp.

Czy ktoś słyszał o jakimś gotowym takim cms'ie?
Czy trzeba pisać od podstaw?...
zamper
Zwykle dobre systemy cms są płatne. Możesz pobrać jakiś jeden darmowy i zmodyfikować, bo raczej trudno jest znaleźć coś idealnie pasującego do strony.
PS. Cms służy do zarządzania treścią, do zarządzania bazą danych jest phpMyAdmin
buliq
A nie zgodzę się. Do zarządzania bazą jest każdy praktycznie cms, który korzysta z jakiejś bazy danych. Przykładowo ma możliwość dodawania i kasowania użytkowników. Czyli nimi zarządza tak? Dokonuje operacji na bazie danych.

A phpMyAdmin to narzędzie dla leniwych.

Co do tematu to chciałbyś uzyskać coś w stylu katalog produktów czy też sklep? Pierwszy lepszy wordpress by się nadał (nie wspominając o joomla). Wystarczyłoby że we wpisach rower, auto, taczka, przyczepa dodasz tag: opona i przerobisz wyszukiwarkę aby szukała tylko po tagach smile.gif
zamper
CMS korzysta z bazy danych, zmieniając w niej różne wartości, co w efekcie modyfikuje treść strony closedeyes.gif A takie coś do banowania użyszkodników to raczej nazwa się panel administracyjny, lub coś w tym stylu wink.gif
Cytat
możliwość dodawania ... użytkowników
Od kiedy to CMSem dodaje się użytkowników questionmark.gif
Czemu twierdzisz że phpMyAdmin jest dla leniwych. Korzysta się z niego o wiele wygodniej niż z konsoli, a poza tym jest w pewnym stopniu bezpieczniej (jak kasujesz rekordy to ci pokazuje które dokładnie "pójdą do kosza", co zapobiega pewnym wpadką). biggrin.gif
A co do tematu, to raczej sam musisz napisać :/
buliq
Zastanów się co znaczy zarządzanie. Oczywiście ja podałem tylko przykłady zarządzania ale nie powiesz że dodawanie modyfikowanie kasowania danych takich jak użytkownicy, moduły, pluginy, artykuły, treści itp czyli wszystko co jest w bazie danych nie nazywa się zarządzaniem. CMS to nie tylko wyświetlanie tych danych a oprogramowanie które modyfikuje/dodaje i dopiero wyświetla dane. Czyli jak najbardziej służy do zarządzania. Niby phpMyAdmin bezpieczniejszy ale jednak konsola daje mi więcej swobody smile.gif

zamper
W skrócie:
CMS służy modyfikowania danych w bazie danych i zarządzania treścią strony, co się wiąże z modyfikowaniem danych w bazie danych wink.gif
A interfejs służący do banowania, a nawet do dodawania użytkowników smile.gif trudno nazwać CMS'em, a raczej panelem administracyjnym/itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.