Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache 2.2 + PHP 5.3.6 + Windows 7
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
prz-emo
Witam.
Na początku napiszę że szukałem informacji w wielu wątkach na forum i niby wszystko jest napisane dobrze ale MySQL wczytywane nie jest.
Problem zauważyłem przy próbie instalacji Wordpressa, link kieruje do mojego php.ini. Niby php_mysql.dll jest wczytywane, ale po wywołaniu phpinfo() nie ma wzmianki o MySQL> Nie mam już totalnie pojęcia co może być tam źle, proszę o pomoc.
Z góry serdecznie dziękuje, a jeśli jesteś z okolicy to i na piwo wyskoczymy wink.gif

php.ini
mortus
Wyłącz apacha, usuń wszystko z katalogu logs (gdzieś w katalogu apacha), włącz apacha i sprawdź plik error.log, który pojawi się w katalogu logs.
Wklej tutaj zawartość pliku error.log.
prz-emo
Po wyczyszczeniu folderu i restarcie apacha nie pojawił mi się plik error.log ...

/edit.
Jednak po kliknięciu 'restart' się pojawił:

[Sat Aug 06 22:58:06 2011] [notice] Apache/2.2.19 (Win32) PHP/5.3.6 configured -- resuming normal operations
[Sat Aug 06 22:58:06 2011] [notice] Server built: May 20 2011 17:39:35
[Sat Aug 06 22:58:06 2011] [notice] Parent: Created child process 5728
[Sat Aug 06 22:58:06 2011] [notice] Child 5728: Child process is running
[Sat Aug 06 22:58:07 2011] [notice] Child 5728: Acquired the start mutex.
[Sat Aug 06 22:58:07 2011] [notice] Child 5728: Starting 64 worker threads.
[Sat Aug 06 22:58:08 2011] [notice] Child 5728: Starting thread to listen on port 80.
mortus
Log jest czysty, co oznacza, że wszystko powinno działać bez zarzutu. Znajdź plik hosts (katalog Windows\System32\drivers\etc) i pokaż jego zawartość. Windows jest 64 bitowy?
prz-emo
# Copyright © 1993-2009 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#
# For example:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host

# localhost name resolution is handled within DNS itself.
# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost

+ kilka linijek które przypisują 127.0.0.1 do adresów aktywacyjnych programów... tongue.gif
Nie, windows 32 bity
mortus
Linię:
Kod
127.0.0.1 localhost

masz gdzieś jeszcze (oprócz tej zahashowanej)? Jeśli nie to dopisz lub usuń znak #. Zrestartuj apacha i sprawdź efekty.

Upewnij się, że podczas uruchamiania apacha nie występują żadne błędy (np. zrestartuj apacha z linii poleceń).

Mam nadzieję, że to pomoże, bo myślenie mi się wyczerpało smile.gif
prz-emo
Nigdzie nie ma, usuwałem i dodawałem z restartem po zmianie - nic nie pomogło.

Linia poleceń - nic.

Sam zastanawiam się nad instalacją jakiegoś serwera typu Krasnal ale wkurzało mnie tam to, że wersja PHP była starsza więc postanowiłem samemu wszystko zainstalować.
Tylko nie wiem czemu, skoro nie ma włączonego modułu MySQL to mogę się z bazą połączyć za pomocą HeidiSQL.
mortus
Krasnal nie jest już rozwijany. Możesz wypróbować np. xampp-a lub wiele innych.

HeidiSQL działa, bo serwer mysql działa, a program nie korzysta z modułu php_mysql.dll, tylko z jakiejś innej biblioteki. Za dnia poinstaluje to wszystko na Windows 7 i spróbuję u siebie uruchomić, tylko podaj mi wersję mysql-a.
prz-emo
Właśnie chyba pobiorę i wypróbuję, dzięki za pomoc smile.gif

MySQL 5.5.13
CuteOne
Hmmm Apache na windzie wspiera już PHP w wersji 5.3.6 i wyższej?

http://windows.php.net/download/ lewa rubryka "Which version do I choose?ę
by_ikar
Zamiast bawić się na własną rękę, bo wątpię abyś stawiał stronę na wingrozie i raczej jest to środowisko testowe, to polecam wampserver i zapominasz o kłopotach. php 5.3.6 i możliwość dorzucenia innych wersji php jak i apache i przełączanie się między wersjami 2 kliknięciami.
prz-emo
Teraz siedzę na xampp, instalowałem samemu bo wcześniej korzystałem z webserv i krasnala ale nie są już rozwijane i chciałem być niezależny żeby czasem nie okazało się że nowa wersja php a program nie jest rozwijany i muszę szukać czegoś nowego.
by_ikar
No właśnie w wampserver możesz sam sobie wrzucać php, które przykładowo pobierasz z php.net i nie musisz pobierać tego ze strony twórców tego serwera. Też stosowałem xampp, ale mnie irytował swoimi problemami. Od dłuższego czasu stosuje wampserver i w sumie problemy miałem tylko kiedy chciałem na localhost zrobić dynamiczne subdomeny, ale poradziłem sobie z tym problemem dość szybko. Jak mniej więcej zorientujesz się jak są poukładane katalogi to sobie będziesz sam wrzucać różne wersje php, czy apache, tylko też musisz wiedzieć że np apache 1 nie będzie działać z php 5.3 a tak to wsumie wszystko w sobie posiada.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.