Chcialbym porownac ciagi znakow z jednej kolumny do zmiennej. Zeby nie było zbyt prosto ciagii maja pewne "fragmenty" ktore chcialbym porownac.
Przyklad:
$zmienna1 = A 23 $zmienna2 = A23A $zmienna3 = A 23B $zmienna4 = AL 23 $zmienna5 = A23A $zmienna6 = AL 23B
Format zmiennych:
- na poczatku jest 1 lub 2 litery
- nastepnie czasem jest spacja czasem jej nie ma
- nastepnie 2 cyfry
- na koncu nie ma nic lub jest litera A B lub V
Zmienne znajduja sie w MySQL
Teraz chcialbym w jakis sposob zrobic zapytanie do bazy aby przypasowalo $zmienna1 do $zmienna2 i $zmienna3 gdyz:
- nie interesuja mnie spacje w zmiennych
- nie interesuje mnie literka na koncu (bez roznicy czy ona jest czy jej nie ma)
- interesuje mnie tylko w $zmienna1 ciag 'A23' i w 2 kolejnych tez tylko ta czesc
Probowalem na rozne sposoby jednak troche malo mam wiedzy odnosnie MySQL (w wiekszosci uzywam tylko SELECT, WHERE, ORDER itp), szukalem w google informacji i kombinowalem z REPLACE LIKE ale albo nie znam do konca mozliwosci tych funkcji albo nie do konca rozwijazuja moj problem.
Ostatnie proby wygladaly tak:
$wynik = mysql_query("SELECT * FROM tabelka WHERE REPLACE (kolumna2, ' ', '') = REPLACE ('$zmienna', ' ', '') ")
problem jednak w tym jest taki ze zostaje ta literka na koncu - chcialem dodac funkcje IN do WHERE ale nie wyszlo mi.
Ma ktos moze pomysl jak sie za to zabrac?
PS: Troche moglem nakrecic wiec jesli cos byloby nie jasne to piszcie, postaram sie dokladniej opisac wszelkie niejasnosci.