Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tablice w php i zapytanie w sql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zaajcu
Cześć.
I znów mam problem, a mianowicie mam tablice powiedzmy taką:

$tab['a'] = 1;
$tab['b'] = 4;
$tab['g'] = 8;

używając funkcji var_dump() zwraca ona nazwy komórek w tablicy czyli (a,b,g)
potrzebuje się dowiedzieć jak mogę sam zrobić wyciągnąć tą nazwę, tak żebym mógł później wypisać tylko same nazwy komórek z tej tablicy wink.gif

i jeszcze jeden problem mam 2 tablice w bazie danych na mysql tablice typu MyIsam

user
id
imie

telefon
userId
nr

chce się dowiedzić ile jest przypisanych nr tel dla danego usera wlacznie z tym ze jak dla jakiegos nie ma to zeby mi wypisalo 0 a nie niewypisywalo wcale do tej pory robilem to tak:

select Id, count(nr) from user,telefon where id=userId

i jak mialem 2 uzytkownikow ale tylko do jednego byly przypisane nr to dostawalem taki wynik:

id | count
1 | 5

a chce dostac cos takiego

id | count
1 | 5
2 | 0

pomocy wink.gif

nospor
ad1) FOREACH - patrz manual
ad2)
nie: from user,telefon
a: from user left join telefon
oraz group by
zaajcu
group by zapomnialem dopisac w kazdym razie dzieki wielkie za opd wink.gif
Pozdrawiam

cos sobie nie moge z tym join'em poradzic u mnie dzialajacy sql wyglada tak:

select email, count(linkipanoramy.idUsers) from users, linkipanoramy where users.idUsers=linkipanoramy.idUsers group by email

tylko nie wyswietla mi jak ktos nie ma czegos w linkipanoramy a chcialbym zeby wyswietlilo takze jego email i 0

nospor
Czego nie zrozumiałeś w
Cytat
nie: from user,telefon
a: from user LEFT JOIN telefon

?
Napisałem ci NIE i podałem Twój kod a potem napisałem TAK i podałem prawidłowy kod z LEFT JOIN. A ty co? A ty lejesz na to i nadal walisz jak waliłeś.... no nie, dodałeś group by. Ale to tylko część mojej wypowiedzi :/
zaajcu
jak robie z LEFT JOIN to mi nie chce to działać i datego pisze jeszcze raz
nospor
....
To napisz, że ci nie działa a nie wracasz do złego pomysłu!

Jak ci nie działa to:
1) Podaj błąd
2) Podaj kod jaki spłodziłeś
3) Zastosuj się do tego tematu:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
zaajcu
moj kod:
  1. SELECT email, count(linkipanoramy.idUsers) FROM LEFT JOIN linkipanoramy WHERE users.idUsers=linkipanoramy.idUsers GROUP BY email

błąd:

#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'left JOIN linkipanoramy where users.idUsers=linkipanoramy.idUsers group by email' at line 1
nospor
Przecież między FROM a LEFT JOIN ma być nazwa tabeli.

Tak ja ci podałem w przykładzie, tak jest podane w manualu. Czytałeś co ci napisałem? O zaglądanie do manuala już nie pytam, bo pewnie nawet nie raczyłeś.

Poza tym LEFT JOIN ma składnie z ON

Zajrzyj proszę do manuala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.