neo1986kk
29.08.2011, 23:15:07
Witam, natknąłem się na taki problem:
pobieram dane z js np.
profil=50402 i to jest pobrane ajaxem
a jak teraz to zrobić żeby z tego pobrać imie na przklad
$sql=mysql_query("select imie from dane where profil='$profil'");
Wiem że moge w ajaxie odrazu pobrać imie, a nie numer profilu, ale chcę się nauczyć jak pobierać z js
kamil4u
29.08.2011, 23:23:08
Albo nie wiesz w ogóle co to jest AJAX i jak działa albo bardzo niezrozumiale opisałeś problem.
Tak czy siak przeczytaj kilka artykułów na temat AJAX-u.
Od razu napiszę, że AJAX to część JavaScript-u, która w wielkim skrócie umożliwia wysłanie żądania do serwera( jak gdyby wykonać kod PHP ) w tle.
neo1986kk
29.08.2011, 23:29:01
wiem co to Ajax i w sumie to pytanie zadałem z ciekawości, domyślam się że nie da się zrobić takich rzeczy, chyba że można ewentualnie wysłać drugie żądanie, ale będzie to bezsensowne.
kamil4u
29.08.2011, 23:34:03
To może zadaj pytanie jeszcze raz, tylko opisz to co chcesz osiągnąć bardziej logicznie
neo1986kk
29.08.2011, 23:58:03
Nie no po prostu pomyślałem że może da się coś takiego osiągnąć żeby zmienną pobraną JSONem da się jeszcze przetworzyć przez php. Ale teraz doszedłem do wniosku, że to jest podwójna robota, skoro mogę w jednym pliku do którego odnosi się ajax wyciągnąć wszystkie potrzebne dane, to po co robić tak że ściągne nr profilu a potem zacznę kombinować nad imieniem, bez sensu:/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.