Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 1 serwer - kilka domen
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
musiek86
Witam, na poczatku powiem iż wiem że wiele tego bylo juz na forum bo sie naczytalem aczkolwiek nadal w 100% wiedzy na ten temat nie mam, tak więc zapytam wprost.
Mam w domu postawiony serwer i podpietą domene np www.domena.pl, wskazuje ona na IP mojego serwera gdzie umieszczona jest domyslna strona, za pomoca usług serwisu nazwa.pl i wpisów w pliku htaccess tworze do niej bez problemu subdomeny, teraz rozchodzi sie o to iz chce podpiać jeszcze jedna domene pod moj serwer, aczkolwiek ma ona wskazywac np na IP mojego serwera i konkretny katalog gdzie znajduje sie całkiem inna strona.
Nie chcę by druga domena w jakikolwiek sposób ocierala sie o pierwsza, dla przykladu czego NIE chce:
1) www.domena.pl -> XX.XXX.XX.XX
2) www.domena2.pl -> www.domena.pl/jakis_katalog
Takie rozwizanie by mnie martwilo gdyz z chwila kiedy domena.pl przestanie dzialac inne domeny takze przestana wskazywac konkretne strony.
Chciałbym aby było tak:
ad 2) www.domena2.pl -> XX.XXX.XX.XX/jakis_katalog
dodatkowo chciałbym by po wpisaniu kazdej z domen i późniejszych subdomen adres w przegladarce nie zmienial sie na IP/jakis_katalog tylko pozostawal w formie www.domena2.pl/jakis_plik.php
Jesli w pliku htacces wpisze cos takiego
  1. RewriteEngine On
  2. Options +FollowSymlinks
  3. RewriteBase /
  4. RewriteCond %{HTTP_HOST} www.domena2.pl
  5. RewriteCond %{REQUEST_URI} !jakis_katalog/
  6. RewriteRule ^(.*)$ jakis_katalog/$1 [L]

To to zadziała tak jak bym chciał?
Michalko
Na htaccess to możesz jedynie cyrk zrobić z tym co chcesz osiągnąć. Tworzysz vhosty w Apache i przypisujesz im konkretne domeny. W zależności od tego czy masz jakąś dystrybucję Linuxa czy Windowsa to pliki konfiguracyjnę są w różnych miejscach. Są drobne różnicę dlatego najlepiej znajdź sobie w sieci odpowiedniego tutka. Jest ich mnóstwo więc dasz sobie radę.
Przem4S
Rozwiązaniem będą wirtualne hosty (httpd-vhosts.conf).

Przykład działania:

domena.pl ustawiona na konkretny adres IP: 91.XXX.XXX.XX
na serwerze konfigurujemy wirtualne hosty, więc serwer główny (domena.pl)
ServerName domena.pl #podpięcie adresu
DocumentRoot "sciezka/do/plikow/domeny-pl" #pliki domeny
podpinamy drugą domenę domena2.pl pod ten sam adres IP: 91.XXX.XXX.XX
znów dodajemy wpis do vhosts:
Servername domena2.pl #podpiecie adresu
DocumentRoot "sciezka/do/plikow/domeny2-pl" #pliki domeny

Tak więc obie są przekierowane na jeden serwer i obie mają własne katalogi. Należy jeszcze pamiętać o pliku hosts (w przypadku bsd /etc/hosts, win: /windows/system32/drivers/etc/hosts).
Sam korzystam z podobnego rozwiązania udostępniając kilku osobom zasoby jednego serwera.
musiek86
Dzieki za wyjasnienie plus przykłady. Do zamknięcia.
Michalko
Cytat(Przem4S @ 1.10.2011, 18:45:19 ) *
Tak więc obie są przekierowane na jeden serwer i obie mają własne katalogi. Należy jeszcze pamiętać o pliku hosts (w przypadku bsd /etc/hosts, win: /windows/system32/drivers/etc/hosts).
Sam korzystam z podobnego rozwiązania udostępniając kilku osobom zasoby jednego serwera.

A po co /etc/hosts?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.