Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Zmiana obrazka (hover) i tekst
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Turson
Zrobiłem 2 obrazeczki jak poniżej
i
W css wpisałem kod, który ma podmieniać obrazki gdy na niego najedziemy:
  1. .menu1{
  2. background:url(img/menu1.png);width:190px;height:73px}
  3. .menu1:hover{
  4. background:url(img/menu1_h.png);width:190px;height:73px;}

Problem jest taki, że po najechaniu myszką na "menu1.png" podmienia się on w "menu1_h.png" w ten sposób, że powiększa się on na dole, a właśnie zależy mi aby "wysunął" się w góre...

Po drugie osadzam tekst w obrazku tym co wyżej i cały czas jest on na samej górze tego tła (menu1.png) a chcę by był nieco niżej na co nie pomaga ani padding, ani margin...
rocktech.pl
Jeżeli osadzasz tekst bezpośrednio w tym divie. To margin nic nie da, padding zwiększy rozmiar diva zostaje ci tylko text-indent wink.gif.
Możesz użyć background-position albo inaczej ułożyć obrazki.

Generalnie tu masz rozwiązanie gotowe do zabawy smile.gif
Damonsson
Nie za bardzo wiem o co chodzi z problemem 1. ale chyba kolega już wyjaśnił.

Co do problemu 2. jeśli jest to jednowierszowy tekst to możesz użyć line-height.
Zwiększając padding, zmniejszasz width i height w takim samym stosunku jak zmieniłeś padding.

A tak w ogóle, to zainteresuj się CSS Sprites i zrób to tak jak powinno się robić.
Turson
A jak najlepiej to zrobić, jeśli mam kilka takich divów z obrazkami i chcę, żeby jeden był obok drugiego w jednej linii? ul,li?
tło (obraz) z tekstem sa jednoczesnie odnosnikiem
Kostek.88
Mysle, ze najlepszy sposob jest taki.
  1. <ul>
  2. <li><a href="link1.html"></a></li>
  3. <li><a href="link2.html"></a></li>
  4. <li><a href="link3.html"></a></li>
  5. <li><a href="link4.html"></a></li>
  6. <li><a href="link5.html"></a></li>
  7. </ul>

Potem ustawiasz, zebys nie widzial punktorow, a kazdy li ma byc kolo siebie, czyli float.
  1. ul {
  2. list-style: none outside;
  3. margin: 0; padding:0;
  4. }
  5.  
  6. ul li {
  7. float: left;
  8. }
  9.  
  10. // no i preparujesz link z tlem. Background position dajesz zawsze na bottom, zeby obrazek nie skakal Ci do gory
  11. ul li a {
  12. display:block;
  13. width: //szerokosc
  14. height: // wysokosc
  15. background: url(blablabla) no-repeat bottom
  16. }
  17.  
  18. ul li a:hover {
  19. background: url(blablabla2) no-repeat bottom
  20. }
Turson
Każdy następny obrazek jest innego rozmiaru także przypisanie im stałych wymiarów nie zda niestety egzaminu

Może zdefiniować odrębną klasę dla każdego 'li'?
Kostek.88
tak mi sie tez wydaje

EDIT: nie dla li, lepiej dla a przypisac osobna klase
Turson
@Kaloryfer, w takim razie musiałbym również dla każdego a dla tła napisać pozycję tła... Tylko jak żeby był cały obraz?

Jak zrobić, by dało się to wykonać?
Powtórzę, że obrazki mają być jeden obok drugiego w jednej linii (różnią się wymiarami).

Do menu1 i menu2 dałem float:left i działa. A ze strony poprawności, to może być?
Kostek.88
Cytat
@Kaloryfer, w takim razie musiałbym również dla każdego a dla tła napisać pozycję tła... Tylko jak żeby był cały obraz?

A po co? Moim zdaniem wystarczy bottom.

Cytat
Do menu1 i menu2 dałem float:left i działa. A ze strony poprawności, to może być?

Co masz na mysli piszac "poprawnosc"?
Turson
Cytat(Kaloryfer @ 7.11.2011, 12:42:19 ) *
A po co? Moim zdaniem wystarczy bottom.

Co masz na mysli piszac "poprawnosc"?

Zrobiłem już divami i do każdego dodałem float:left.

Poprawność - czyli mniej więcej miałem na myśli pisanie ze standardami html i css.
Kostek.88
Jesli chodzi o semantyke kodu i jest to np. menu, powinienes zrobic to na listach (UL, LI). W zasadzie latwo Tobie to przerobic, zmieniasz tylko strukture HTML, "podlinkowujesz" istniejacy CSS (divy do a), dodajesz jeszcze display: block, bo normalnie na tagi "<a>" nie dzialaja parametry width, height itp. dopoki nie ustawisz im display:block.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.