Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php guestbook(empty record)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ravencrest
Witam mam dwa pytania smile.gif
1)chce zrobić wstawianie wiadomosci na strone wraz z edycja i usuwaniem przez konkretnego uzytkownika(tzn autora wiadomosci), wpierw zaciałem sie na dodaniu wiadomości , kod wygląda tak :
  1. <?php
  2. $host="localhost"; // Host name
  3. $username="user"; // Mysql username
  4. $password="pass"; // Mysql password
  5. $db_name="bai2011_cba_pl"; // Database name
  6. $tbl_name="guestbook"; // Table name
  7.  
  8. // Connect to server and select database.
  9. mysql_connect("$host", "$username", "$password")or die("cannot connect server ");
  10. mysql_select_db("$db_name")or die("cannot select DB");
  11.  
  12. $datetime=date("y-m-d h:i:s"); //date time
  13.  
  14.  
  15.  
  16.  
  17. $sql="INSERT INTO $tbl_name(name, email, comment, datetime)VALUES('$name', '$email', '$comment', '$datetime')";
  18. $result=mysql_query($sql);
  19.  
  20. //check if query successful
  21. if($result){
  22. echo "Successful";
  23. echo "<BR>";
  24. echo "<a href='viewguestbook.php'>View guestbook</a>"; // link to view guestbook page
  25. }
  26.  
  27. else {
  28. echo "ERROR";
  29. }
  30.  
  31. ?>

tutaj błędy to powyższego kodu :

Notice: Undefined variable: name in C:\xampp\htdocs\addguestbook.php on line 17

Notice: Undefined variable: email in C:\xampp\htdocs\addguestbook.php on line 17

Notice: Undefined variable: comment in C:\xampp\htdocs\addguestbook.php on line 17
Successful

gdy próbuje wyświetlić wyniki . pojawia mi się tabelka z ID (poprawnie) z date/time (poprawnie) ale imie , email i comment sa puste sad.gif
na phpmyadmin tabeli , mam wpisane puste rekordy , tzn jest wpisane id i date/time ale reszta pól puste , czy mógłby mi ktoś poprawić ten błąd questionmark.gif?

tabela wygląda tak :

`guestbook`
`id` int(4) NOT NULL auto_increment,
`name` varchar(65) NOT NULL default '',
`email` varchar(65) NOT NULL default '',
`comment` longtext NOT NULL,
`datetime` varchar(65) NOT NULL default '',
PRIMARY KEY (`id`)
)ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=1 ;

2) drugie pytanie gdzie moge znalezc jakies dobre tutoriale o dodawaniu takich waidomosc php/mysql wraz z lgowanie (edycja i suwanie takich wiadomosci przez uzytkownika ktory je dodał ) smile.gif chciałbym sie tego nauczyc . Ale jak szukam na internecie przykladów to znajduje tylko simple php guestbook , może szukac pod innym hasłem smile.gifquestionmark.gif?
Kshyhoo
1. Na forum lub Google pełno jest tematów traktujących błędy typu "Notice"... Po prostu odwołujesz się do zmiennych, których wcześniej nie zadeklarowałeś.
INSERT INTO służy do dodawania do bazy a nie do pobierania, może dlatego nic nie wyświetlasz?
2. Goggle, szukajka na forum...
ravencrest
oki ale wpierw przez formularz uzytkownik podaje imie , emial i komentarz , wiec to musi chyba byc zapisane do tabeli . A dopiero pozniej pobrane z niej i wyswietlone.
ja chce wpisac do bazy dlatego napisalem insert. Problem jest w tym czemu nie chce wpisac do tabeli tylko daje puste rekordy do bazy
nospor
Jesli dane pochodzą z forma to należy się do nich dobierać tak: $_POST['nazwa'] a nie tak: $nazwa.

Przenosze na przedszkole
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.