1)chce zrobić wstawianie wiadomosci na strone wraz z edycja i usuwaniem przez konkretnego uzytkownika(tzn autora wiadomosci), wpierw zaciałem sie na dodaniu wiadomości , kod wygląda tak :
<?php $host="localhost"; // Host name $username="user"; // Mysql username $password="pass"; // Mysql password $db_name="bai2011_cba_pl"; // Database name $tbl_name="guestbook"; // Table name // Connect to server and select database. $sql="INSERT INTO $tbl_name(name, email, comment, datetime)VALUES('$name', '$email', '$comment', '$datetime')"; //check if query successful if($result){ } else { } ?>
tutaj błędy to powyższego kodu :
Notice: Undefined variable: name in C:\xampp\htdocs\addguestbook.php on line 17
Notice: Undefined variable: email in C:\xampp\htdocs\addguestbook.php on line 17
Notice: Undefined variable: comment in C:\xampp\htdocs\addguestbook.php on line 17
Successful
gdy próbuje wyświetlić wyniki . pojawia mi się tabelka z ID (poprawnie) z date/time (poprawnie) ale imie , email i comment sa puste

na phpmyadmin tabeli , mam wpisane puste rekordy , tzn jest wpisane id i date/time ale reszta pól puste , czy mógłby mi ktoś poprawić ten błąd

tabela wygląda tak :
`guestbook`
`id` int(4) NOT NULL auto_increment,
`name` varchar(65) NOT NULL default '',
`email` varchar(65) NOT NULL default '',
`comment` longtext NOT NULL,
`datetime` varchar(65) NOT NULL default '',
PRIMARY KEY (`id`)
)ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=1 ;
2) drugie pytanie gdzie moge znalezc jakies dobre tutoriale o dodawaniu takich waidomosc php/mysql wraz z lgowanie (edycja i suwanie takich wiadomosci przez uzytkownika ktory je dodał )