Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [curl]Przesyłanie pliku a ip i transfer
Forum PHP.pl > Forum > PHP
emanes
Przesyłam plik w ten sposób:
  1. header('Content-Type: application/x-unknown');
  2. header('Content-Disposition: attachment; filename="'.$nazwa.'"');
  3. header('Content-Length: '.$rozmiar);
  4.  
  5. $ch = curl_init();
  6. curl_setopt($ch, CURLOPT_URL, $download);
  7. curl_setopt($ch, CURLOPT_BINARYTRANSFER, 1);
  8. curl_exec($ch);
  9. curl_close($ch);

I mam pytanie czy ten plik zaśmieca mi serwer, czy w locie przekazywany jest do użytkownika i nic nie zostawia po sobie?
Czy dało by się zrobić aby było pokazywane ip użytkownika jako pobierającego a nie ip serwisu?(nie jestem pewny ale pewnie pokazuje ip serwisu)
Taki skrypt będzie zużywał mi transfer i przepustowość? Z tego co wiem to tak, jest jakiś sposób aby to obejść? Użytkownik nie może wiedzieć skąd dokładnie pobiera plik.
krysia5522
Bez sensu więcej kodu na pewno zużyje twój transfer bo mu streamujesz
emanes
Co bez sensu? Po co wiecej kodu wyzej pobiera tylko z bazy. Czy da sie zrobic bez uzycia transferu? I co z ip i czy jak ktos bedzie pobieral np 10 gb to czy potrzebuje tyle miejsca na hostingu??
wNogachSpisz
Zamiast curla użyj PEAR:HTTP_Download.

Ta biblioteka służy do obsługi pobierania "serwowania" plików.
Obsługuje kilka typów zasobu ( pliku do odczytania i wysłania do klienta ).
Zasobem może być resource, czyli np. plik na zewnętrznym serwerze otwarty przy pomocy fopen.
Masz w ów czas pewność że nic nie jest zapisywane na dysku serwera gdzie umieszczony jest ten skrypt.
PEAR:HTTP_Download będzie na zmiane odczytywał 8KB z zasobu przez fread() i wysyłał na wyjście do klienta pobierającego plik, i tak w kółko do końca pliku.

Nie wspomne że ta bibliteka wspiera wysyłanie nagłówków pozwalajaych np. na cachowanie HTTP.
Oraz wiele innych przydatnych opcji, została napisana jedyn celu, odwala dobrą robote.

Mam nadzieje że idzie mnie zrozumieć, .
Pozdro 600
emanes
Dzięki za rade, ale poczekam na razie jeszcze na odpowiedz na zadane prze zemnie pytania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.