Witam,
Jestem nieczęstym gościem na tym forum, ale kiedyś bardzo dawno korzystałem z niego i pomyślałem, że to dobre miejsce na poniższy post.
Jakieś dwa lata temu poszukiwałem darmowego, wydajnego (pod kątem bazy danych i zasobów), wielojęzycznego CMSa typu Wiki. Najbardziej zainteresowały mnie TikiWiki i jego fork, bitweaver.
TikiWiki, choć ma bardzo mocną bazę deweloperską, okazał się jednym wielkim workiem z plikami i choć część funkcjonalności da się wyłączyć, to jednak był bardzo zasobożerny. Postawiłem więc na bitweaver'a: jest kompletnie modularny, szybszy i mniej wymagający od serwera.
Częścią mojego projektu (ciągle w budowie) było tłumaczenie na polski -- znalezione tłumaczenie pozostawiało wiele do życzenia, więc przekopałem się ręcznie przez jakieś 4 tysiące wyrażeń (translation strings) i upewniłem, że ma to sens jako całość. Z uwagi na kod źródłowy są jeszcze miejsca, gdzie treść jest po angielsku, ale nie są to krytyczne sprawy i każdy może sobie to zmienić w kodzie php i smarty. Instalator "nie poddaje się" tłumaczeniu i jest tylko w wersji EN.
Bitweaver to mniej CMS a bardziej framework. Ma ogromne możliwości (moduły, wtyczki, wielopoziomowe uprawnienia, kilka obsługiwanych baz danych jak Oracle czy Postgres), ale jest również wymagający od projektanta/webmastera i na pierwszy rzut oka wygląda nieciekawie i onieśmielająco.
Pliki z tłumaczeniem znajdziecie w galerii plików tutaj:
www.bitweaver.org/downloads/gallery/2482
Tłumaczenie jest do wersji 2.8
Jak macie pytania, piszcie. Postaram się coś doradzić.
Pozdro.