Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] XMLHttpRequest w IE upload plików
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Resurrection
Witam.
W FF 4+ ,Chrome 7+,Safari 5+ można stosować obiekt formData . Jak to wygląda w IE i Operze ? Czy można za pomocą XMLHttpRequest przesłać tablicę $_FILE do skryptu wykonywanego po stronie serwera np: php . Może isnieje jakiś inny sposób oprócz pływającej ramki w której umieszczamy formularz i któy wysyłamy za pomocą submit do skryptu np : php tam kopiujemy w odpowiednie miejsce na serwerze i przesyłamy odpowiedź. Rozwiązanie to nie pozwala śledźić ile danych zostało aktulnie przesłanych na serwer i przy wykorzystaniu opcji "multiple" nie można informować użytkownika ile aktualnie przesłano plików z wszystkich .
"Progressu" dla XMLHttpRequest z tego co się doczytałem nie obsługuje nawet IE 9. Z tym Billem to tylko problemy :-)
Crozin
Wysyłanie plików jest dopiero dostępne od drugiej wersji XMLHttpRequest - tutaj tabelka z rozpisaną dostępnością wśród przeglądarek.

Masz generalnie dwa rozwiązania:
1. Udostępnić zwykły formularz do wysyłania plików, a przy pomocy JS w przypadku gdy XHR2 jest dostępny przejąć nad nim kontrolę udostępniając cywilizowany, dynamiczny interfejs. Użytkownicy starszych przeglądarek będą mieli podstawową funkcjonalność nadal zachowaną.
2. Podobnie jak wyżej, ale kontrolę nad formularzem przejmowałby Flash zamiast JS.
Resurrection
Witam.
Wygląda to tak że najlepiej cały formularz wykonać we flashu+php i mieć święty spokój :-) . Niestety z przyczn braku licencji .... nie mogę tego zrobić. Więc pozostaje mi zrobić klasycznie czyli iframe +php plus tak jak napisałeś spr obługi i zrobienie tego tak jak powinno wyglądać . Oprócz tego trzeba się modlić żeby użytkownicy przestali używać IE bo o przywrócenie Billowi rozumu nie ma już sensu smile.gif .
Dziękuję za naświetlenie sprawy i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.