Mam plik nowy.php o takim kodzie :
<html> <head> <title>Kurs MySQL - Strona Mateusza Dutkiewicza</title> </head> <body> <?php if($send=='Wyslij') { $zapytanie = \"INSERT INTO gracze SET login='$login', haslo='$haslo'', email='$email'\"; } else { <div align=\\"center\"> <center> <table border=\\"1\" width=\"50%\" bordercolorlight=\"#000000\" cellspacing=\"0\" cellpadding=\"0\"> <tr> <td width=\\"50%\"><font size=\"2\" face=\"Verdana\">Login</font></td> <td width=\\"50%\" align=\"center\"><font size=\"2\" face=\"Verdana\"><input type=\"text\" name=\"login\" size=\"20\"></font></td> </tr> <tr> <td width=\\"50%\"><font size=\"2\" face=\"Verdana\">Hasło</font></td> <td width=\\"50%\" align=\"center\"><font size=\"2\" face=\"Verdana\"><input type=\"text\" name=\"haslo\" size=\"20\"></font></td> </tr> <tr> <td width=\\"50%\"><font size=\"2\" face=\"Verdana\">E-mail</font></td> <td width=\\"50%\" align=\"center\"><font size=\"2\" face=\"Verdana\"><input type=\"text\" name=\"email\" size=\"20\"></font></td> </tr> <tr> <td width=\\"100%\" colspan=\"2\"> <p align=\\"center\"><font size=\"2\" face=\"Verdana\"><input type=\"submit\" value=\"Wyslij\" name=\"send\"><input type=\"reset\" value=\"Kasuj\" name=\"B2\"></font></td> </tr> </table> </center> </div> </form>\"; } ?>
</body>
</html>
Mam też bazę danych z kolumnami : id, login, haslo, email
Chciał bym żeby w formularzu rejestracji, po naciśnięciu przycisku "Wyślij" jakiś skrypt najpierw sprawdzał czy w kolumnie "login" oraz "email" nie znajdują się już wprowadzone dane (login i email). Jeżeli takie by się znajdowały to miał by się pokazać tekst albo, że Login jest już zajęty, albo że email jest już zajęty.
W przeciwnym wypadku dane wprowadzone przwez użytkownika były by zapisywane do bazy danych.
Bardzo proszę o zmodyfikowanie wyżej pokazanego kodu tak aby robił to co mówiłem ;-)
Pozdrawiam
i dziękuje
Galigad