Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Rok następny & puste wpisy w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
boro11
Witam!
Znalezienie w manualu kodu który taką datę wygeneruje nie było problemem. Używałem jej już wcześniej do robienia dat typu wczoraj itp.

Dziś chciałem zrobić roczne konta premium i dodać do bazy kiedy ma ona wygasnąc w tym celu uzyłem:

1. mktime(0, 0, 0, date("m"), date("d"), date("Y")+1);

Chciałem to zapisać do bazy, ale zamiast tego dodają mi się jakieś dziwne liczby:

np. 1362870000

Dałem to eche'em na stronę i jest to samo, więc to nie wina dodawania. Ma ktoś jakiś pomysł?

Drugim problemem jest wyszukiwanie rekordów. których kolumna jest pusta. Chcę ja aktualizować.
Najpierw kombinowałem z NULL, ale nie dało to żadnych efektów.

W końcu wymyśliłem coś takiego:
  1. if($row['amount']=='')

czy można czymś takim zastąpić warunek WHERE "pusty" - tu jest własnie problem - co wpisać?
phpion
1. strtotime i +1 year
2. WHERE kolumna = ''
boro11
Po zastosowaniu:

1. echo strtotime("+1 year"), "\n";

Wywala mi:

Kod
1362933792
viking
Po co utrudniać sobie życie?
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...unction_adddate
INTERVAL 1 YEAR
boro11
Cytat(viking @ 10.03.2012, 17:44:30 ) *
Po co utrudniać sobie życie?
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...unction_adddate
INTERVAL 1 YEAR

W jaki sposób to zastosować - jeśli chce dodać informację o dacie razem z innymi do bazy poprzez formularz?
vokiel
Cytat(boro11 @ 10.03.2012, 17:43:34 ) *
Po zastosowaniu:

1. echo strtotime("+1 year"), "\n";

Wywala mi:

Kod
1362933792

Ale to też przecież jest data, nie rozumiem w czym problem. Jeśli w formacie to zrób:

1. echo date('Y-m-d',strtotime("+1 year"))."\n";
viking
Cytat(boro11 @ 10.03.2012, 17:49:46 ) *
W jaki sposób to zastosować - jeśli chce dodać informację o dacie razem z innymi do bazy poprzez formularz?

Normalnie. Podczas inserta jako datę bieżącą wybrać NOW() + INTERVAL 1 YEAR. Dostaniesz datę od dziś za rok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.