W marcu pomyślałem, by pobawić się jQuery. Zrobiłem sobie instalator do strony. Walidacja formularzy, zapis pliku konfiguracyjnego oraz zapytania do bazy. Na lokalnym kompie wszystko chodzi (windows), nawet na zewnątrz po domenie z ddns. Lecz na serwerze zewnętrznym (linux) jest problem. W obu przypadkach json z zapytania $.ajax wraca taki sam. Przynajmniej tak twierdzi FireBug

Wynik dałem do alerta i... lokalnie otrzymuje jako [object Object], a z serwera zewnętrznego stringa w postaci json - {"test":11, "status":1}. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy. Nadmienię również, że plik wykonywany poprzez ajaxa zawiera:
Czy wpływ może mieć konfiguracja serwera? Oba mają PHP 5.3.x. Zapytanie jest wykonywane metodą POST synchronicznie. Przy odwołaniu się do konkretnego obiektu to lokalnie zwraca poprawną wartość, z zewnętrznego - Undefined. FireBug błędów nie widzi.
Jeśli będzie potrzebny szerszy kod to później wrzucę.
Edit:
Trochę poszperałem i wyszło, że pomogło dodanie parametru do $.ajax : dataType: "json". Jak widać jQuery różnie rozpoznaje dane na różnych serwerach. Warto dodać kilka znaków do kodu

Przy testowaniu na IE wyszło, że całkowicie nie chce działać, jakby kod js był wyłączony, a Chrome się za-cache'ował.