Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Formularz - lista rozwijalna - wyskakujący tekst
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mmanioo
Witam!
Jestem trochę słaby w te klocki dlatego proszę o pomoc. Nie liczę na gotowce tylko na podsunięcie pomysłu.

Chciałbym zrobić formularz z rozwijalną listą. Mieściłyby się tam nazwiska osób.

Chodzi mi oto, aby po wybraniu nazwiska wyświetliła się poniżej informacja o tej osobie.
Informacje o danej osobie czerpałbym z PHP

1. <span style='font-size:22px;color:green;font-weight:bold;'><? if ($kowalski == null) echo ""; else echo "" .$kowalski?></span>
  2. <?php
  3. $ile = count($kowalski);
  4. if($kowalski== null)
  5. echo "";
  6. elseif ($ile == 0)
  7. echo "<br /><span style='font-style:italic;color:red'>Kowalski to jest gosc!</span>";
  8. for($i = 0; $i < 399; $i++)
  9. if ($ile <> 0 && $kowalski<> null)
  10. echo ''.$kowalski[$i];
  11. if ($kowalski<> null)
  12. echo "<br />";
  13. ?>

Gdy wybiorę np. Kowalski, to zostanie użyty kod powyżej. Gdy wybiorę inne nazwisko to zostanie użyty podobny kod, tylko zmienne będą miały inną nazwę. (w zależności od nazwiska)

Mam nadziję, że pomożecie.
Pozdrawiam
tolomei
Witaj.

Realizacja wspomnianego zadania jest możliwa na trzy sposoby(pewnie i więcej):
- za pomocą AJAX-a czyli po wybraniu nazwiska - pobieramy dane z serwera i wyświetlamy,
- pobieramy dane o wszystkich użytkownikach, wrzucamy dane do div-ów i ukrywamy wszystkie div-y oprócz zawierającego dane żądanego użytkownika,
- wybranie nazwiska z listy powoduje wysłanie formularza(odpowiedni kod javascript) i strona po przeładowaniu zawiera dane wybranego użytkownika.

Podpowiem jeszcze, że powinieneś bardziej dbać o wygląd i strukturę swojego kodu. Kod zamieszczony w poście zawiera błędy. Dodaj klamerki do instrukcji warunkowych oraz do pętli. Stosuj wcięcia.

Tworzenie zmiennych o nazwach nazwisk w ogóle nie jest dobrym pomysłem.

Powodzenia.
mmanioo
Podoba mi się sposó z zamieszczeniem danych w DIV'ach. Tylko jakby to miało wyglądać? Mogę prosić jakiś przykład ?
tolomei
Fajny sposób, ale przy 1000 nazwisk mało efektywny.

Przykład http://jsfiddle.net/hJrFW/1/

To jest tylko jeden z wielu sposobów.
Możesz także coś wygooglować.
celbarowicz
Zastanów się jakie bedą dane i co masz zamiar osiągnąć.
Co będzie jeśli w bazie znajdzie się wielu Kowalskich? Kilku kowalskich o tych samych imionach itd.
tolomei
Wystąpienie kilku jednakowych nazwisk i imion nie ma wpływu na działanie skryptu.
Jedynie użytkownik może czuć się zdezorientowany.

Jeśli wartościami w selekcie będą kolejne id osób z bazy danych - nie ma problemu.

W przypadku pomysłu z nazwą zmiennej równą nazwisku - tak - to byłby już problem.
mmanioo
Cytat(tolomei @ 31.03.2012, 10:00:06 ) *
Fajny sposób, ale przy 1000 nazwisk mało efektywny.

Przykład http://jsfiddle.net/hJrFW/1/

To jest tylko jeden z wielu sposobów.
Możesz także coś wygooglować.

Dzięki TOLOMEI exclamation.gif!

O to właśnie mi chodziło!! Dziękuję!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.