Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] przypisanie avatara do konta
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Damianxxxx
Witam mam swoją stronę sobie ją w html i php choć na php nie znam się bardzo. Zrobiony mam panel użytkownika ale nie wiem jak zrobić by przypisać avatar do danego konta. Bo miałem kod wstawiłem ale wyświetlał on wszystkie avatary z bazy danych w tej kategori. Może macie jakiś kod gotowy lub opis jak go zrobić. Z góry dzięki smile.gif
Szymciosek
Ja bym zaczął chyba w miejscu, w którym trzymasz dane użytkowników czyli login hasło, załóżmy, że w bazie danych, więc dalej dodajesz do bazy avatar i do niego dodajesz wpis z linkiem, żeby wyświetlić avatar po prostu pobierasz link z bazy.

Jakoś tak bym kombinował.
mortus
Avatara wybiera użytkownik, zatem potrzebny będzie formularz z polem typu file, za pomocą którego prześlesz i zapiszesz wybrany przez użytkownika plik/obraz na serwerze. Jeśli już ten plik zapiszesz, to i będziesz znał jego lokalizację, którą trzeba jeszcze tylko zapisać w bazie danych.
Oczywiście wybór avatara powinien odbywać się w oknie edycji profilu użytkownika, przy czym tylko sam użytkownik powinien mieć takie uprawnienie.

Poczytaj o obsłudze uploadowanych plików, w szczególności o POST method uploads.
Powinieneś również posiadać wiedzę z zakresu pobierania rekordów z bazy danych, ich selekcjonowania i aktualizacji po stronie PHP.
Damianxxxx
A może ktoś ma jakiś skrypt na to czy coś to by mi pomogło:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.