Witam,
Chce zrewitalizować jeden z moich starych projektów i zastanawiam się jak do niego koncepcyjnie się zabrać. Idea jest prosta. Chce, aby serwer aplikacji był w PHP (choć może go przepiszę na platformę .NET kiedyś, ale raczej się nie palę do tego), natomiast klient desktopowy, oraz w przeglądarce. Teraz zastanawiam się jak się do tego zabrać. Czy może wszystko zrobić za pomocą żądań asynchronicznych (tu AJAX), czy też może jednak użyć jakiegoś mechanizmu cache'u na serwerze i wyrzucać html asynchronicznie? Czy może jeszcze jakoś inaczej? Nie chce też dawać dostępu do wszystkich danych za pomocą API, a jedynie cześć danych (najlepiej to jeszcze przez key uwierzytelniający, coś jak reCaptcha).
To co mam teraz to mniej więcej:
-jest serwer, a na nim SMARTY, które pluje wyglądem, oraz jest AJAX co to sobie co bardziej dynamiczne dane dociąga i parsuje w stronę (nieszczęśliwie napisałem to z return XML, co jak teraz patrzę jest rozwiązaniem z tyłka, bo JSON lepszy byłby).
-praktycznie brak możliwości napisania w prosty sposób klienta desktopowego, co jest irytujące bardzo.
-praktycznie wszystko na serwerze idzie do poprawy, więc otwarty jestem na propozycje.
-od groma błędów.
Co chcę osiągnąć:
-update klienta ma być niezależny od update serwera
-API
-jakieś sensowne zarządzanie zadaniami w czasie, bo sporo z nich się generuje i mają być wykonane o zadanej godzinie z dokładnością do 15 minut (CRON mi się tu widzi, albo wykonywanie zadań, gdy jest odświeżenie danych z nimi związanymi).