Witam,
Od dłuższego czasu z każdej strony jest nacisk na programowanie obiektowe. Mimo, że w dobrych NOWYCH książkach są zdania w stylu "można to zrobić inaczej", "nie zawsze obiektowe jest lepsze", "programiści nie znający go robią karierę", czy że "85%" programistów PHP nadal programuje "proceduralnie".
Ja jednak zawziąłem się (a trochę mi to zajęło) i nauczyłem się "obiektówki". Znam wszystkie pojęcia i potrafię ich używać. Problem jednak pojawia się z zaprojektowaniem witryny. Chciałbym zrobić sobie taką prostą aplikację, na której będę mógł bazować tworząc kolejne strony. Tak, tak, wiem że już ktoś to kiedyś zrobić (trochę bawiłem się różnymi cms'ami). Ale ja nie chce tworzyć wielkiej aplikacji.
Przejdę więc do sedna. Napiszę mniej więcej jak zacząłem i poproszę o komentarz i uwagi.
Więc stworzyłem sobie cały szkielet strony w klasie. I rozszerzając tą klasę tworzę kolejne. (wg. "Zaawansowane tworzenie stron w PHP5). Wszystko jest ok, ale pojawiają się problemy typu:
dołączam do głównego pliku jeszcze nad klasą, w którym jest cały szkielet, inne pliki.
np.
require_once("modules/register/register.php);
require_once("modules/login/login.php); //Tutaj klasa służąca do logowania, która powinna być widoczna (tzn formularz) na każdej podstronie.
W momęcie kiedy tworze w katalogu głównym pliki: index.php, register.php itd wszystko jest ok, lecz jeśli stworzę nowy katalog np. games/game/jakasgra.php pojawia się błąd kiedy zaczynam działać tak samo.
Nie może odnaleść tych plików. I błąd pokazuje w tej klasie głownej. OCZYWIŚCIE tylko wtedy gdy przejdę do tej pod strony, bo jeśli chodzę po podstronach w katalogu głównym jest ok.
Jak mogę to rozwiązać? Czy dobrze zacząłem to w ogóle robić? Zależy mi na tym żeby strona była w pełni obiektowa (i nie chce jej robić w javie Smile ).
Proszę o odp.
Pozdrawiam