Potrzebuję znaleźć najnowszy napisany post w danym dziale, biorąc pod uwagę wszystkie jego subdziały, więc mam:
Tabelę: "dzialy".
W niej Kolumny: "kategoria - w jakiej dział ma być kategorii, jeśli 0 tzn. że to subdział", "sub - jeśli 0 tzn. że to nie subdział".
Oraz:
Tabelę: "tematy".
W niej kolumny: "nazwa - nazwa tematu", "dzial - przypisany ID działu w którym jest temat", "ost_data - podana data kiedy był ostatni post tam pisany".
I udało mi się w pewnym stopniu wywołać najnowszy temat, lecz nie JEDEN, a najnowszy temat każdego z subdziałów danego działu,
Czyli jeśli dany dział "Dział1" który ma np. subdziały: "Abc","Def","Ghi","Jkl" to znajdzie mi najnowsze tematy każdego z nich, czyli nie jeden najnowszy w środku wszystkich, tylko:
Najnowszy temat 1 - "Działu1"
Najnowszy temat 2 - "Subdziału Abc"
Najnowszy temat 3 - "Subdziału Def"
Najnowszy temat 4 - "Subdziału Ghi"
Najnowszy temat 5 - "Subdziału Jkl"
A potrzebuję wyciągnąć tylko JEDEN najnowszy temat sprawdzając wszystkie z tych podkategorii.
Skrypt który napisałem i działał jak opisałem powyżej:
function najnowszy_temat($id) { $najnowszy_temat = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT nazwa, dzial, ost_data FROM tematy WHERE dzial='$id' ORDER BY ost_data DESC")); najnowszy_temat($sub['id']); } } } } }
Proszę o pomoc, męczę się z tym już od dłuższego czasu..
Uprzedzam z góry że nie chcę tworzyć nowej kolumny i dawać tam "IP", czyli np: "1.2.3".
Pozdrawiam!