Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nazwy plików,polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mateusz_ratziger
mam skrypt
  1. <?
  2. $katalog = &#092;"./galerie/jakas_galeria\";
  3. $files = array();
  4. if ($handle = opendir($katalog)) {
  5. while (false !== ($file = readdir($handle))) {
  6. if ($file != &#092;".\" && $file != \"..\") {
  7. if (eregi(&#092;".jpe?g$\", $file) ||
  8.  eregi(&#092;".gif$\", $file) ||
  9.  eregi(&#092;".png$\", $file)) {
  10.  $file_nazwa = strtr($file, &#092;"xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F\", \"xA1xA6xACxB1xB6xBC\");
  11.  echo &#092;"<br><a href=$katalog/$file_nazwa>$katalog/$file_nazwa<br>\";
  12.  $files[] = $file;
  13.  $pos = strpos($file, $findme);
  14.  $rest = substr($file, 0, $pos);
  15.  $rest = str_replace(&#092;"_\", \" \", $rest); 
  16.  $rest = strtr($rest, &#092;"xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F\", \"xA1xA6xACxB1xB6xBC\");
  17.  $nazwy[] = $rest;
  18.  
  19.  }
  20. }
  21. }
  22. closedir($handle);
  23. }
  24. ?>

ktory ma drukowac wszytskie grafiki w danym katalogu
problem polega na tym ze jak w jakims pliku sa polskie znaki to juz przestaje działać
wyswietlony adres
np plik 01_Zaczęło_się_jako¶_w_pi±tek.jpg gdy wcisne na link w IE adres/galerie/jakas_galeria/01_Zaczęło_się_jako¶_w_pi±tek.jpg [object ont found]
mozilla zamienia adres na adres/galerie/jakas_galeria/01_Zacz%EA%B3o_si%EA_jako%B6_w_pi%B1tek.jpg tez object not found
za to jak wkleje recznie do mozilli adres/galerie/jakas_galeria/01_Zaczęło_się_jako¶_w_pi±tek.jpg
zamienia na (IE tak nie robi)
adres/galerie/jakas_galeria/01_Zacz%EA%B3o_si%EA_jako%9C_w_pi%B9tek.jpg i jpg działa

co trzeba zmodyfikowac w tym srypcie aby działał poprawnie rowniez z nazwami plikow z polskimi znakami (sa bardzo wazne)
fones
nie mam pojecia co trzeba zmienic w skrypcie... i czy wogole mozna ;p
jedno jest pewne... nigdy podczas pisania skryptów nie uzywałem polskich znaków... tym bardziej jezeli chodzi o nazwy plików...

pamietaj NET JEST OGOLNOSWIATOWY ;p

pozdro guitar.gif
tumczasty
1. nie działa dla wszystkich polskich literek czy tylko dla ±¶Ľˇ¦¬? tzn. czy działałoby, gdyby w nazwie pliku były jakie¶ ogonki, ale nie ±¶Ľˇ¦¬?

2. spróbuj zmienić:
  1. <?php
  2. echo &#092;"<br><a href=$katalog/$file_nazwa>$katalog/$file_nazwa<br>\";
  3. ?>

na:
  1. <?php
  2. echo &#092;"<br><a href=$katalog/$file>$katalog/$file_nazwa<br>\";
  3. ?>
mateusz_ratziger
juz wczesniej probowałem - ak tez nie działa nie działa
01_Zacz%C4%99%C5%82o_si%C4%99_jako%EF%BF%BD_w_pi%C5%A1tek.jpg : to wyskakuje
tumczasty
ponawiam pytanie nr 1: sprawdĽ, czy będ± działać pliki o nazwach ćwikła.jpg i mała kłódka.jpg
mateusz_ratziger
działaj±
tumczasty
wniosek: problemu nie sprawiaj± wszystkie polskie litery, ale tylko te, którymi różni± się kodowania WIN i ISO: ±¶Ľˇ¦¬
hmm, je¶li nie działa to, co podałem 2 moje posty temu, to ja już nie wiem... (ten skrypt jest, jak dla mnie, trochę pokręcony winksmiley.jpg - może to przez to, że to tylko fragment)
mateusz_ratziger
problem jest chyba jeszcze wiekszy . napisalem ze niektore polskie znaki działaja ale jedynie pod mozilla , internet explorer nie obsługuje zadnego
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.