Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LOAD DATA nie wysyła w UTF-8
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Dopler
Przepraszam za temat po raz 100-tny - ale żaden z wątków ani artykuł o kodowaniu nie rozwiązują problemu.

Mam plik txt - kodowanie UTF-8
Baza - wszystko utf-polish_ci

Plik wrzucam na dwa sposoby - przez PHP My Admin - WSZYSTKO OK (są polskie znaki)
Plik wrzucam przez formularz na stronie - SA KRZAKI

W nagłówku strony mam SET NAMES - na utf-8 (lub go kasuje)
w formularz multipart też jest accept-charset (lub też go kasuje)
problem się powtarza w każdej opcji
próbowałem wymusić kodowanie też w kodzie MSQL ale zwraca że "coś poszło nie tak..."

formularz to
  1. <form action=\"panel.php\" method=\"post\" enctype=\"multipart/form-data\" accept-charset=\"utf-8\">

kod
  1. $result = mysql_db_query('moja_baza' ,"LOAD DATA LOCAL INFILE '$form_data' INTO TABLE tabela FIELDS TERMINATED BY ';' LINES TERMINATED BY '\r\n'") OR die(mysql_error());

W każdym razie plik txt wygląda dobrze (tworze go w Notepad++) bo my admin rozumie go poprawnie
Tylko formularz wysyła z krzakami

Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Da się tak zrobić żeby wpisywany kod html np. a href= z cudzysłowami, był traktowany jako tekst a nie jako znaki (bo mi rozwala formularz przy pobieraniu danych).

alegorn
jaki to formularz? strona na 100% jest zadeklarowana jako utf?
czy plik, jaki chcesz dodac, jest na tej samej maszynie co mysql?
czy sciezka do pliku jaka podajesz jest prawidlowa ?
czy plik ci sie prawidlowo uploaduje??

pytan jest sporo.
odpowiedz na nie, a prawdopodobnie znajdziesz blad.

j.
Dopler
wszędzie na stronie i w formularz - gdzie się tylko dało umieściłem deklarację kodowania - wręcz nie mam pomysłu gdzie jeszcze mógłbym - zarówno w części html-owej jak i php
(strona składa się tylko z nagłówka i jednego formularza do wysyłania pliku)
zresztą próbowałem też usuwać niektóre kodowania, próbowałem też stosować cudzysłowów, lub apostrofów

plik MA dobre kodowanie - bo ... jak pisałem ... gdy go wrzucam przez My Admin to kodowanie jest prawidłowe
Nie działa TYLKO gdy wrzucam przez formularz.

Plik nie jest na tej samej maszynie - bo jest na moim komputerze - wybieram go z komputera i wrzucam na serwer.

pytanie o ścieżkę ... no już bez przesady - skoro widzę, że są dodane rekordy z krzakami to chyba jest dobra - no nie ?

w każdym razie na te pytania odpowiadałem sobie na samym początku prób - i błędu nie znalazłem

jak taki formularz powinien wyglądać poprawnie żeby polskie literki się poprawnie kodowały?questionmark.gif?
a może potrzebna jest jakaś z zmienna w samej bazie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.