Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wrzucanie treści z formularza i kodu do pliku na serwer
Forum PHP.pl > Forum > PHP
axdv29bnm
Witam

piszę skrypt wrzucający na serwer plik, który zawiera dane podane przez użytkownika w formularzu 'wymieszane' ze zwykłym kodem. czyli np potrzebuję wrzucić coś takiego:

1. blablabla jakiś tekst<!--komentarz html--><script>$('#jakisid').html(' " ');</script><input type='text'><a href="#">costam</a><?php if(isset($_POST['jakiescos'])){echo $_POST['jakiescos'] ;}?>
  2. blabladalej

umiem stworzyć na serwerze plik ze stringiem (fopen, fwrite etc) ale nie wiem jak wrzucić tam coś takiego. 'zmiana' tego na string raczej nie wchodzi w grę, nie da się jakoś tego inaczej wrzucić?

pozdrawiam i z góry dziękuję za zainteresowanie tematem
BaN
Nie wiem za bardzo w czym masz problem. Stwórz sobie zmienną i zapisuj do niej to co chcesz zapisać do pliku, a następnie zapisz zawartość tej zmiennej do pliku, np.
  1. $s = "blablabla jakiś tekst<!--komentarz html--><script>$('#jakisid').html(' \" ');</script><input type='text'><a href=\"#\">costam</a>";
  2. if (isset($_POST['jakiescos'])){
  3. $s .= $_POST['jakiescos'];
  4. }
  5. $s .= "\nblabladalej";
  6. file_put_contents('plik.txt', $s);
axdv29bnm
tak, ale trzeba to wszystko zmieniać na stringi, a to jest, jak już napisałem, ostateczność. moje pytanie brzmi: czy da się to zrobić inaczej?
BaN
Da się, przed danymi, które chcesz mieć w pliku zastosować

później jakaś treść html, następnie odczytujesz co jest w buforze:
  1. $buffer = ob_get_contents();

Można bufor skasować lub nie, zależy co chcesz osiągnąć, zapis do pliku już wiesz jak. Ogólnie możesz sobie poczytać o buforowaniu wyjścia: Output Buffering Control
axdv29bnm
thx,o to mi właśnie chodzilo wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.