Pozwólcie, że pokażę Wam o co mi chodzi na kodzie źródłowym.
// lepsze tablice czy stałe? $config['database'] = 'localhost'; // jeżeli tablice - prefixy (oczywiście, bez znaczenia jaki 'rozdzielnik'?) czy tablice wielowarstowe? $config['db-name'] = 'localhost'; $config['db-user'] = 'root'; $config['db-password'] = 'pass'; $config['db']['name'] = 'localhost'; $config['db']['user'] = 'root'; $config['db']['password'] = 'pass'; // wielkie czy male litery? $config['db']['name'] = 'localhost'; $config['DB']['NAME'] = 'localhost'; // jezeli stale - prefixy? // teraz komentarze przy wartościach zapisanych w pliku // w przypadku, gdy jest możliwość wyboru, powinienem je opisać? // wiem, głupi przykład poniżej, ale tylko do zobrazowania o co mi chodzi // a może tylko podać możliwe wartości? /* * Możliwe wartości: * cookies - używa ciasteczek do pamiętania hasha sesji * database - przechowuje hash w bazie danych * * *************************************************** * * COOKIES lub DATABASE */ /* * jak widać nie jest to takie hop-siup :) * chciałbym, żeby user miał możliwość zmiany wartości w pliku konfiguracyjnym, nawet jeśli nie zna PHP * * może polecicie artykuły z opisanymi metodami? * pokażecie wycinki własnych plików konfiguracyjnych? * z góry dziękuję za pomoc - rzecz wydaje się prosta, ale chciałbym mieć te "lepsze" nawyki * * dodam, że spojrzałem w pliki konfiguracyjne wordpressa i joomli * wp ma stałe, przy czym prefix tabeli w db jest zapisany jako zwykła zmienna * joomla ma zapisane wartości w klasie jako public */