Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sesje i aktualizacja danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
miccom
Witam.
Mam pytanie techniczne.

Wyciągam dane usera i wrzucam je do sesji jako tablicę, aby na kolejnych podstronach wykorzystywać dane nie wysyłając zapytań o to samo do bazy danych.
W jaki sposób aktualizować dane usera nawet wtedy, gdy sesja jest odpalona a jakieś rekordy się zmieniły i jak aktualizować tylko te rekordy, które się zmieniły?

Proszę o pomoc, o czym czytać, czego szukać googlarce smile.gif
Pozdrawiam.
miccom
markonix
Aktualizuj dane w bazie i dane w sesji jednocześnie (albo odśwież sesje po wykonaniu zmian).
miccom
No tak... ale czasami zmiany w bazie danych nie są równoznaczne z działaniem usera.
Mam kilku userów, i każdy może wykonać swoje akcje z wpływem na innych userów.
Niktoś
Cytat
Mam kilku userów, i każdy może wykonać swoje akcje z wpływem na innych userów.

Nie rozumię tego trochę.Sesja mimo tego ,że tak samo się nazywa jest unikalna dla każdego użytkownika i nie ma wpływu na działanie pomiędzy userami.
miccom
Hmm, do sesji ładuję np. ilość kasy gracza... ale jak gracz zostanie ograbiony... to już nie ma kasy, choć w sesji nadal zapis jest że ma kasę na koncie.
markonix
Do sesji nie ładuje się danych, które tak często się zmieniają.
Jeżeli już musisz to oprócz aktualizacji w bazie aktualizuj sesje w kontekście tej "kasy".
Niktoś
Ja nie widzę problemu.Aktualizujesz w pewnym momencie baze danych np. jak gracz został okradziony,to również i aktualizuj przy tym sesje nadpisując wartości.
miccom
Cytat(Niktoś @ 18.06.2012, 00:03:10 ) *
Ja nie widzę problemu.Aktualizujesz w pewnym momencie baze danych np. jak gracz został okradziony,to również i aktualizuj przy tym sesje nadpisując wartości.

Nie wiem czy wiesz o co chodzi...
Mam userów, dla każdego usera po zalogowaniu odpalam sesję, w tej sesji są jego dane. Ilość kasy, parametry i ustawienia...
Ale niektóre parametry zmieniają się i są ważne...
Więc można robić update sesji za każdym razem, nawet sesji w bazie danych...
Natomiast nie zniweluje mi to ciągłego odpytywania o całą sesję... którą trzeba pobrać...
Mogę zmniejszyć zapytania, jeśli będę porównywał sesję pobraną z bazy i sesję z bazy... jeśli jest różna ( czyli dane zostały zmienione )- pobieram jeszcze raz wszystkie dane.

Ale czy to załatwi sprawę?
Jak sadzicie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.