Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobranie Danych Z Adresu Wpsianego Przez Usera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mikemat
witam!!!

prosze o pomoc, chce zrobic kilka podstron, ktore otwieraly by sie po wykryciu przez skrypt konkretnego ciagu znakow wpisanego za adresem domeny, np:

www.domena.pl/taki_sobie_txt

pozniej dane zostana porownane z tymi wpisanymi do bazy i w/w "taki_sobie_txt"
bedzie odpowiadal konkretnemu adresowi podstrony, gdzie zostanie przekierowny wchodzacy na strone, czyli gdy user wpisze:

- www.domena.pl/forum - przeniesie go na forum (normalny adres to: www.domena.pl/forum.php&fi=index.php)
- www.domena.pl/sklep - przeniesie go do sklepu

struktura tabeli w bazie:
- id rekordu
- nazwa, ktora wpisuje user za domena i "/"
- adres na ktory ma byc przekierowany

z gory dziekuje za pomoc
fones
Hm... nie wiem jak by to zrobic w ten sposob, ale wiem w jak t inaczej zrobic... zrob folder 'forum' wstaw tam index.php a w nim header ('location: adres'); i po krzyku... ;p teraz po wpsaniu adresu www.strona.pl/forum user zobaczy strone pod adresem 'adres' smile.gif inaczej chyba sie nie da...

pozdro guitar.gif
kicaj
Moze `mod_rewrite` w Apache?
Dabroz
Dokładnie, możesz użyć mod_rewrite, albo druga opcja:

Niech www.adres.pl nie będzie katalogiem, a plikiem php z wymuszonym typem i niech bada PATH_INFO
mikemat
Cytat(Dabroz @ 2004-08-15 12:15:10)
Dokładnie, możesz użyć mod_rewrite, albo druga opcja:

Niech www.adres.pl nie będzie katalogiem, a plikiem php z wymuszonym typem i niech bada PATH_INFO

dziekuje za odpowiedzi

mysle, ze cytowane rozwiazanie bedzie dla najbardziej optymalne

mam jeszcze pytanie lajkonika

jak sprawdzic czy cos jest poza adresem domena.pl i dodatkowo nie jest to domena.pl/link.php&zmienna=kijek - wszystkie skrypty zaczynaja sie u mnie od link.php - po adresie domeny

po prostu nie chce aby za kazdym razem byla czytana zawartosc tabeli z informacjami o przekierowaniu, a tylko wtedy, gdy potrzeba - zastosuje tutaj IF (....) { zapytanie do tabeli }

dziekuje z gory za odpowiedz smile.gif
Dabroz
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $path=$_SERVER['PATH_INFO'];
  5.  
  6. if (!preg_match('#^link.php#i',$path) die('Zly adres');
  7.  
  8.  
  9. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.