Zasiedziałam się właśnie nad jednym problemem, z którym nie potrafię sobie poradzić, chodzi o wyciąganie danych z bazy.
Tworzę w swoim nowym serwisie dział z aktywnością, działać ma w taki sposób że w momencie gdy dodaję zdjęcie zapisuje się moja aktywność w bazie danych, jeżeli ktoś obserwuje mnie, pojawi mu się ta aktywność. To samo tyczy się innych akcji i tutaj jest problem by połączyć wszystkie akcje w jednym zapytaniu i wyświetlać całą aktywność.
Tak wygląda moja baza danych w chwili obecnej:

Na obrazku zademonstrowałam jakie dane zapisywane są w bazie danych, kogo tam numer id się znajduje.
----------------------------
Na chwile obecną wyświetlam aktywność która skierowana jest od znajomych (czyli aktywności znajomych) takim zapytaniem :
Kod
SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites INNER JOIN PROFILE_friend AS friend ON activites.idFrom = friend.user WHERE friend.myId = '$id' ORDER by activites.addDate DESC LIMIT 10
Gdzie $id - to id osoby która przegląda aktywność, ponieważ u niech chcę to wyświetlić. To zapytanie zwraca mi wszystko w bardzo fajny sposób, wyświetla mi się aktywność znajomych, ale nie wyświetla się nic co skierowane jest tylko do mnie.
Czyli nie dostaję nic gdzie idTo = moje id . I tutaj nie wiem w jaki sposób połączyć te dwa zapytania
Dane skierowane do mnie mogę wyciągnąć zapytaniem
Kod
SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites WHERE activites.idTo = '$id' ORDER by activites.addDate DESC LIMIT 10
------------------------------
Niestety wiem że problemem jest samo zapytanie, a ja jeszcze nie mam aż tak dużego doświadczenia by samemu dojść do tego w jaki sposób to połączyć, czytałam na stackoverflow, porównywałam próbowałam coś dodać, ale szczerze przyznam że słabo rozumiem INNER, RIGHT JOIN, LEFT JOIN dlatego nic z tego nie wychodzi.
Sama myślałam że wyciągne to takim zapytaniem :
Kod
SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites INNER JOIN PROFILE_friend AS friend ON activites.idFrom = friend.user WHERE friend.myId = '$id' OR (activites.idTo = '$id') ORDER by activites.addDate DESC LIMIT 10
Ale dostaję bardzo długą listę, aktywności która się powtarza.
Wiem że to nie łatwe i nie każdy będzie chciał poświęcić czas na to by mi pomóc, ale jeżeli znajdzie się jedna osoba chętna do pomocy będę ogromnie wdzięczna

Z góry naprawdę dziękuję za same chęci, nie traktujcie mnie ulgowo, jeżeli mogę coś zmienić to proszę o informację sama dopiero się uczę.
Jeżeli coś źle wytłumaczyłam, a jest to możliwę, to proszę o informację chętnie wyjaśnię szczegółowo.