Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: komputer PC do wszystko
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Ameka
Witam

Planuj zakup zestawu użwanego od znajomego.

Procesor: Phenom x6 1090T AM3 3.2Ghz Ghz (6 rdzeni,45nm )
Chlodzenie procesora: Arctic Cooling Freezer 7 Extreme
Płyta Głowna: Asus M4A87TD EVO
Pamieć: 2x 4GB Corsair 1600Mhz CL9 1,5V
Dysk: Seagate 1TB ST31000524AS
Grafika: XFX Radeon 4850 1GB 256 bit
Zasilacz: OCZ Mod X Stream 700W
Obudowa: Aerocoll Strike X
Nagrywarka DVD: Jakas LG z LightScribe

Do: grania, pisania, czytania, filmów, i jakiś tam rzeczy tego typu.

Jak oceniacie taki zestaw? ile za niego mogę dać ?
Niktoś
Dobry -choć zasilacz słaby i nagrywaraka(raczej blue-raya na tym nie puścisz).
Ile lat ma ten zestaw?Odradzam kupna zestawów powyżej dwóch lat ze względu na efekt puchnięcia kondensatorów czy to na karcie graficznej, czy też na płycie głównej.
Diwi
700W OCZ jest słaby!?
Niktoś
Na taki sprzęt owszem-za słaby.Ja mam słabszy sprzęt,a zakupiłem 800W.Miałem, nawet 850W,ale mi się spalił podczas burzy.
Mephistofeles
Bzdura. Sprawdź zużywaną moc jakimś miernikiem, zdziwisz się. 700 spokojnie wystarczy.
Theqos
Na taki sprzęt to 450W starczy i to tylko dlatego żeby chłodzenie za głośno nie chodziło.
Posio
Kolega grubo się myli myśląc ze 700 ocza nie starczy... Złożyłem w swoim życiu już trochę komputerów, spokojnie bym to na to dobrej 550 postawil. Pamiętajmy ze najwięcej pradu zjada karta graficzna. Nie podłączamy pod to lodówki smile.gif
Korab
Notabene zajebisty sprzęt, chciałbym mieć taki biggrin.gif Komputer, na którym teraz pracuję, nie może płynnie wyświetlać filmów z YT, bo się tną jak cholera.
Tuminure
Cytat
Pamiętajmy ze najwięcej pradu zjada karta graficzna

Akurat ten radeon jest dość oszczędny w przeciwieństwie do procesora (a co za tym idzie, procesor będzie zjadał prawie 2x więcej prądu niż karta graficzna przy pełnym obciążeniu).
Mam podobny sprzęt i na 500W mam jeszcze troszkę zapasu. Komputer mam ponad rok i żadnych nieprzyjemności z hardwarem nie miałem wink.gif.
@down
Jesteś pewien, że w przypadku karty graficznej patrzysz tylko na pobór prądu przez kartę graficzną, a nie przez cały sprzęt wink.gif? Gdyby karta miała zjadać 200W przy braku obciążenia, to podpinałbym netbooka (który zajada ok. 30W) do monitora.
viking
Daj spokój, procesor w psoczynku ~110W, pod obiążeniem niecałe 200, karta w spoczynku minimum 200W, pod obciążeniem ponad 300.
l0ud
Ta karta nie ma prawa nawet zbilżyć się do 'ponad 300W' pod obciążeniem. Podobną konfigurację (no, z trochę słabszym CPU) testowałem 3dmarkiem pod zasilaczem ~320W (tylko markowym). Nawet się specjalnie nie zagrzał.
Mephistofeles
Jak chcesz połączyć 2 różne karty graficzne?
Niktoś
Cytat
choć 6-rdzeniowy na serwer to się używa przy dużych maszynach, czyżby sprzęt serwerowy ?

Tutaj chodzi o licencjonowanie szczególnie baz danych.Licencjonuje się przeważnie od rdzenia procesora-nie każdego stać na 6X licencja na coś tam.
everth
Procki AMD są/nie są gorsze. Do zastosowań domowych są. Obecnie niewiele programów (zwłaszcza biurowych szczególnie) jedzie na więcej niż 2 rdzeniach a i tak większość pewnie jest kompilowana kompilatorem Intela. Jak składałem ~4 miechy temu komputer to postawiłem na core i5 2500k - ma zapas mocy, jest w miarę tani -> łatwo go przetaktować, chłodzenie box. Dodatkowo możesz rozłożyć składanie kompa na dwie raty bo corei5 ma wbudowany układ graficzny więc oddzielną kartę zawsze dokupisz później (dot. chipsetu Z77 i nowszych). Pamięć RAM 8GB to max (nawet nie jestem pewien czy gry mają do niej dostęp - w końcu kompilowane są pod 32bity).

Co do grafiki, zamiast brać Radka 6950 poszukaj czegoś z generacji 7xxx - najlepiej 7950 (nie wiem jaki masz budżet) - lepsze zużycie energii. Co do zasilacza 700W w konfiguracji core i5 + R7970 + 1HDD + 8GB RAM mi wystarcza z naddatkiem (nigdy nie załączyło się chłodzenie zasilacza). Dwie karty graficzne i to leciwe to według mnie strata kasy. Tak samo jak dysk SSD (chyba że nie masz cierpliwości by czekać 2/3s dłużej).

Komputer do grania, programowania, wygaszacza ekranu i grzania w zimne jesienne wieczory.

@Mephistofeles
CrossFireX pozwala na łączenie różnych kart - choć chyba tylko w ramach jednej generacji. Tak czy siak bez sensu.
d3ut3r
Co do CrossFireX to można wesprzeć się na tej tabeli:

http://game.amd.com/us-en/content/images/c...combo_chart.jpg

Chociaż i tak moim zdaniem do zastosowań domowych wystarczy 1 porządna karta no chyba, że ma się budżet na 2 porządne karty biggrin.gif

700W zasilacz porządnej firmy to bardzo dużo, zresztą o zasilaczach można by napisać książkę smile.gif

everth
A dwa Ferrari są szybsze niż jedno. CrossFire może korzystać z pamięci jednej karty więc jeśli już coś to bardziej karta dwuprocesorowa - R6990, wyjdzie korzystniej.
sztosz
Cytat(viking @ 9.07.2012, 14:27:27 ) *
Daj spokój, procesor w psoczynku ~110W, pod obiążeniem niecałe 200, karta w spoczynku minimum 200W, pod obciążeniem ponad 300.

Dawno się nie logowałem, ale takich herezji to dawno nie czytałem O.O

1090T ma TDP na poziomie 125W, co oznacza że przy maksymalnym możliwym obciążeniu będzie miał może ze 125W*. A przy normalnej pracy dużo poniżej 100W. Radeon 4850 ma TDP na poziomie 110W, więc analogicznie z poborem mocy przy maksymalnym teoretycznym obciążeniu. Pomijam kwestie overclockingu, bo tu praktycznie nie da się obliczyć poboru mocy. Skąd ty wziąłeś ponad 300W dla grafy?

TDP is 125 watts. TDP is based on the results of every pin on the CPU/GPU being toggled at the same time. That means that, at stock voltage, actual power consumption will be a little less than TDP because there are redundant and unused pins.
źródło: http://www.tomshardware.co.uk
viking
Też już nie bardzo pamiętam ale chodziło raczej dla całego zestawu. Czyli odpalajać wymagającą gierkę będzie razem 300W.
Co nawet bardzo możliwe bo karty ati miały bardzo niewielki pobór mocy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.