Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Najpopularniejsze w danym dniu, miesiącu, roku - ranking
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Greg23
Witam,

Chciałbym stworzyć ranking najpopularniejszych tematów(podstron) w serwisie (w danej godzinie, dniu, miesiącu, roku).
Zastanawiam się jak to zrobić.

Mój pomysł to stworzenie nowej tabeli z kolumnami:
id | data | id_podstrony | licznik

Po wejściu użytkownika na daną podstronę sprawdzamy czy dla aktualnej daty istnieje już id tej podstrony, jeśli tak to inkrementujemy licznik
a jeśli nie dopisujemy nowy rekord z aktualną datą i ustawiamy licznik na 1.

Kod:

1. $data=date('d.m.Y');
  2.  
  3. $wynik = mysql_query('select id from `ranking_popularnosci` where `data`="'.$data.'" AND `id_podstrony`="'.$id.'" ');
  4. if (mysql_num_rows($wynikdnia) == 0)
  5. { echo $dodaj = mysql_query("INSERT INTO `ranking_popularnosci` VALUES('', '".$data."', '".$id."',1)"); }
  6. else { $nadpisz=mysql_query("UPDATE `ranking_popularnosci` SET licznik=licznik+1 WHERE `id_podstrony`='".$id. "'"); }
  7.  
  8. }
  9.  
  10.  

Z jakiegoś powodu skrypt przy odwiedzeniu danej strony kilka razy nie zwiększa jej licznika tylko dopisuje nowy rekord, co robię nie tak ?
emil1702
$wynikdnia zawsze będzie równy 0, bo wcześniej nie przypisujesz mu żadnej wartości
Greg23
Jakiejś ślepoty dostałem...

Jest ok, ale to jest ranking dzienny.
W jaki sposób stworzyć na tej podstawie ranking miesięczny ?

csharp
na jednym liczniku nie dasz rady... chyba, że będziesz to dzielił na jakąś ilość dni, ew. możesz zliczać każde wyświetlenie i zapisywać kiedy ono było i na tej podstawie liczyć miesięczne zestawienia.
Greg23
Tak właśnie myślałem.

Czyli wszelkie rankingi typu godzinny, dzienny, tygodniowy, miesięczny, roczny trzeba by tworzyć na osobnej tabeli ?
Tak będzie najlepiej ?
csharp
myślę, że tak. Tylko nie biorę pod uwagę tutaj wydajności bazy... widziałem w jakimś projekcie coś takiego i w miarę dobrze działało to, baza była duża ale dawała radę spokojnie, bo w zasadzie ciągle coś tam dodajesz.

//jeszcze doczytałem Twoje pytanie..
tz. tworzysz jedną tabele i tam wszystkie wyśietlenia wrzucasz i na jej podstawie wyciągasz sobie odpowiednie dane.. więcej tabel tu nie trzeba.
Robisz z id i datą wyświetlenia i wszystko można z tego odczytać.
Greg23
Cytat(csharp @ 21.07.2012, 17:18:34 ) *
myślę, że tak. Tylko nie biorę pod uwagę tutaj wydajności bazy... widziałem w jakimś projekcie coś takiego i w miarę dobrze działało to, baza była duża ale dawała radę spokojnie, bo w zasadzie ciągle coś tam dodajesz.

//jeszcze doczytałem Twoje pytanie..
tz. tworzysz jedną tabele i tam wszystkie wyśietlenia wrzucasz i na jej podstawie wyciągasz sobie odpowiednie dane.. więcej tabel tu nie trzeba.
Robisz z id i datą wyświetlenia i wszystko można z tego odczytać.

Właśnie chodzi o to żeby to szybko działało bo rekordów jest bardzo dużo.
Gdy będę zapisywał każde wejście na stronę z jego datą i potem to jakoś obrabiał, przeliczając to na statystyki dzienne, miesięczne, roczne itp
to zamuli mi to strasznie wszystko w porównaniu do tworzenia osobnych tabel zliczających wejścia dla danej strony w danym dniu, tygodniu, miesiącu itp, bo chciałbym te dane wyświetlać na stronie.

Chyba, że nie będę przeliczał tego za każdym razem tylko powiedzmy raz dziennie albo jakiś memcached.

W taki razie jeśli zapisywałbym każde wyświetlenie strony do bazy wraz z dokładną datą:

1. id | id_podstrony | data
  2. 12 | 234 | 2010-07-09 00:48:39

To jak na tej podstawie stworzyć ranking godzinny, dzienny, miesięczny ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.