Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Powtarzanie kodu - 400linijek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Evinek
Witam.
Stworzyłem już wcześniej panel admina na szybko. Wiadomo, co na szybko zrobione nie może być dobre.
Kod podam na samym dole.
Otóż chodzi o to, że każdy plik jest podobny w 90%. Potrzebuje po prostu jakoś zrobić aby nie powtarzać aż tego kodu i żeby było go mniej.
Na razie wymyśliłem, że zamiast klikać np. w Edytuj i później wybierać news to rozwinąć najpierw listę, a później dopiero wybrać edytuj - to powinno skrócić kod.
Ale jak mogę to zrobić aby jeden kod pasował np. do Newsów, Zapowiedzi, Galerii? Myślę, że nie dam rady dać do funkcji/klasy takiego czegoś więc i tak będę musiał coś powtarzać.

Reasumując...
Chce skrócić i usunąć powtarzanie kodu. Jakie rady?

Kod:
Newsy(news.php)
http://pastebin.com/f5MrakDw
Zapowiedzi(announcement.php)
http://pastebin.com/ymTR3XeD
Inne kody również są bardzo podobne.

Ogólnie cały projekt będę przepisywał i już wszystko planuje. smile.gif
memory
Stworzyłeś klase szablonów a nie wykorzystałeś jej możliwości do końca

1. $template->nid = $row['nid'];
  2. $template->stitle = $row['title'];
  3. $template->photo = $row['photo'];
  4. $template->text = $row['text'];
  5. $template->moretext = $row['moretext'];
  6. $template->load('news_edit.php');
  7.  

1. $results = array();
  2. while($row = $stmt->fetch(PDO::FETCH_ASSOC)) {
  3. $results[] = $row;
  4. }

Results przesyłasz do szablonu
CuteOne
Pomyśl nad wykorzystaniem frameworka bo to co pokazałeś to lekko mówiąc "niewypał" sad.gif
Evinek
Właśnie myślę nad "własnym frameworkiem" aby był do tej tylko strony albo nad Kohaną. Chciałbym Zend'a albo Symfony, ale nie chce nic instalować więcej, jakieś problemy z tworzeniem projektów - to nie dla mnie. Kohana to jest jak normalnie czysty PHP, wkładam pliki i od razu działam.

Klasa szablonów jest słabiutko napisana. Aktualnie mam lepszą tylko nie chce dawać jej do tego CMS'a. Myślę, że ten projekt będzie dla mnie idealny do nauki Kohany.

Jeśli jeszcze macie rady jakieś to proszę pisać.
Pomógł dla oby dwóch.

@EDIT:
Postanowiłem pisać od zera bez frameworka ten CMS. Proszę więc o rady jeszcze na temat skrócenia kodu oraz jak bym mógł to "fajnie" zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.