Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZEND] Jak pobrać nazwy modułów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sumol
Witam

Jak w temacie mam utworzone moduły (framework zend)
/modules/admin
/modules/default
/modules/user
itd.

Jak można pobrać nazwy tych modułów np do tablicy
sweter
scandir?
irmidjusz
Zakładam, że te moduły są utworzone w katalogu określonym przez standardowy wpis konfiguracyjny w application.ini:
Kod
resources.frontController.moduleDirectory = APPLICATION_PATH "/modules"

więc możesz sobie nawet tą informację wyciągnąć z tego pliku (załadować go do Zend_Config_Ini. $config->resources->frontController->moduleDirectory i przeskanować folder).

Ale istnieje zwykle lepsze rozwiązanie, możliwe do zastosowania gdy bootstraping zasobu frontController już się zakończył, bo wówczas tablicę absolutnych ścieżek do katalogów z modułami pobierzesz z:
  1. $modules = Zend_Controller_Front::getInstance()->getDispatcher()->getControllerDirectory();

Ściśle mówiąc, to działa, jeśli front controller używa swoje domyślnego dispatchera Zend_Controller_Dispatcher_Standard - czyli zawsze, jeśli nie ustawiłeś jakiegoś własnego smile.gif

PS. po co Ci to? czy chcesz to wiedzieć, aby zrobić automatyczny autoloading klas z tych modułów? tak z ciekawości pytam, bo jak robiłem taki autoloading, to potrzebowałem tej właśnie informacji o modułach tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.