Kod mam "prawie" dzialający, gdzieś jest mały błąd, troche speram w tym kodzie i nie moge go wynalesc..
Jezeli mam tak to działa:
<script type=\"text/javascript\"> jQuery(document).ready(function(){ jQuery(\".button_aktualizuj\").click(function(){ jQuery.ajax({ type:\"POST\", url:\"aktualizacja.php\", dataType: \"text\", data:\"dana=\"+jQuery(\".tekst_biografii\").val(), success: function(data){ var obj = jQuery.parseJSON('{\"txt\":"tekst wiadomosci", "ajax_result":"1"}'); if( obj.ajax_result === 1 ) { jQuery('.wynik_aktualizacji_ajax_jquery').html(obj.txt); } else { jQuery('.wynik_aktualizacji').html(obj.txt); } }, error: function(){ alert('Blad z wysylaniem danych na serwer'); } }); }); }); </script>
Jednak w skrypcie powyzej podałem zmienna do parsowania a ma byc ona wyczytana z "data", czyli mniej wiecej tak:
<script type=\"text/javascript\"> jQuery(document).ready(function(){ jQuery(\".button_aktualizuj\").click(function(){ jQuery.ajax({ type:\"POST\", url:\"aktualizacja.php\", dataType: \"text\", data:\"dana=\"+jQuery(\".tekst_biografii\").val(), success: function(data){ var obj = jQuery.parseJSON('data'); if( obj.ajax_result === 1 ) { jQuery('.wynik_aktualizacji_ajax_jquery').html(obj.txt); } else { jQuery('.wynik_aktualizacji').html(obj.txt); } }, error: function(){ alert('Blad z wysylaniem danych na serwer'); } }); }); }); </script>
dane do "data" są pobierane na pewno gdyż moje je wyczytac funkcją jQuery('.wynik_aktualizacji').html(data); co daje mi taki text:
Cytat
{"ajax_result":0,"txt":"tekst"}