Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] co to jest za zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
chemiqs
hej
mam cos takiego w pliku php:
  1. $tab_kat=$DB->execute('SELECT nazwa, opis FROM '.PREFIX.'kategorie WHERE id={id}'

co oznacza {id} - bo nie moge w ogóle dojść skąd jest ta wartość?

można takie coś używać w plikach php? widocznei można jak to chodzi.
bostaf
To mi wygląda na stałą (constant). Zazwyczaj zapisuje się je wielkimi literami (tak jak tą poprzednią w tym zapytaniu - PREFIX), ale to nie jest wymóg. Masz tam jakieś define("id"... w kodzie?
BaN
Raczej nie wygląda na stałą, łańcuch w apostrofach nie jest interpretowany przez PHP. Nie wiadomo co to za klasa $DB, ale przypuszczam, że wcześniej w kodzie jest przyporządkowanie do tego parametru id w jakiś sposób wartości, a prawdopodobnie w metodzie execute() jest ten parametr zapytania wypełniany odpowiednią wartością
bostaf
Cytat(BaN @ 7.10.2012, 23:58:35 ) *
Raczej nie wygląda na stałą, łańcuch w apostrofach nie jest interpretowany przez PHP.

Właśnie doczytałem, dzięki!

Cytat(BaN @ 7.10.2012, 23:58:35 ) *
Nie wiadomo co to za klasa $DB, ale przypuszczam, że wcześniej w kodzie jest przyporządkowanie do tego parametru id w jakiś sposób wartości, a prawdopodobnie w metodzie execute() jest ten parametr zapytania wypełniany odpowiednią wartością

Fakt, tak to wygląda. Z ciekawości próbowałem wygooglować jakiś trop i nic. Ta magiczna wyszukiwarka też nic mi nie podpowiedziała. Dziwne.
chemiqs
kurde - ale muka. nie do konca skopiował mi sie ten wiersz z tym zapytaniem
cały wygląda tak:

1. $tab_kat=$DB->execute('SELECT nazwa, opis FROM '.PREFIX.'kategorie WHERE id={id}', array('id'=>$_REQUEST['kid']));

moze teraz co to pomoze w interpretacji tego zapytania.
z gory dzieki

ps. ale czy tak mozna tworzyc zapytanie? WHERE id={id}questionmark.gif
nospor
{id} jest zamienianie na wartosc id podaną w tablicy.
chemiqs
czyli to jest normalny format zapisu? prawidłowy?
czy taki zapis sie stosuje w programowaniu czy sie czegos takiego raczej nie używa?
bostaf
Cytat(chemiqs @ 8.10.2012, 08:44:07 ) *
czyli to jest normalny format zapisu? prawidłowy?
czy taki zapis sie stosuje w programowaniu czy sie czegos takiego raczej nie używa?

Tak jak napisał wcześniej BaN: to zależy od klasy obsługującej bazę danych. Skoro to co pokazałeś działa, to znaczy, że tak jest skonstruowana klas do obsługi baz danych w tym projekcie. W rozszerzeniach PHP (mysqli i PDO) taki zapis nie będzie działał. W Doctrine i w Propelu też nie. We wszystkich tych bibliotekach parametry zapytania podpina się za pośrednictwem wstawek poprzedzonych dwukropkiem (np.: :id).

Musiałbyś sprawdzić w jaki sposób inicjowana jest klasa $DB i drążąc dalej dokopać się do biblioteki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.