Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Dziwny problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mate
Witam, mam bardzo dziwny błąd z którym nie potrafię dać sobie rady od paru godzin.

Używam środowiska NetBeans. Tworzę stronę i na localhoscie działa bez zarzutów tak jak powinno - 0 errorów validacyjnych, 0 błędów.
Po wrzuceniu pliku na serwer po stronie przeglądarek dzieją się dziwne rzeczy - tak jakby przed <!DOCTYPE html> pojawia się pusty ciąg znaków, a w sekcji <head> nie ma niczego, a elementy, które się w nim znajdowały przerzucane są do sekcji <body>. Na validatorze wychodzi przez to ponad 20 błędów, strona się źle ładuje, a w IE kompletnie sypie. Dodam, że na serwerze jak przeglądam plik główny to nic się w nim nie zmieniło i wygląda jak powinien - błędy są tylko w przeglądarkach.

2 pierwsze błędy, które wydaje mi się, że są najistotniejsze:
Line 1, Column 5: No explicit character encoding declaration has been seen yet (assumed utf-8) but the document contains non-ASCII.
<!DOCTYPE html>

Line 1, Column 5: Non-space characters found without seeing a doctype first. Expected <!DOCTYPE html>.
<!DOCTYPE html>

Sprawdzałem w internecie i problem mógł być z kodowaniem UTF-8 i chodziło o jakiś BOM, zapisywałem, konwertowałem bez BOMów itp, ale błąd dalej występuje. Dodam, że na innym pliku layoutowym (dla PA) wszystko z DOCTYPE działa jak powinno. Ten jednak próbowałem już 2 razy od nowa tworzyć i za każdym razem to samo.

Pozdrawiam i liczę na pomoc!
bostaf
Żeby w NetBeans wymusić kodowanie w utf-8:
  1. otwórz plik netbeans.conf w katalogu /etc (w głównym folderze instalacji)
  2. odszukaj opcję konfiguracyjną netbeans_default_options
  3. dopisz tam na końcu, po spacji, przed zamykającym cudzysłowem: -J-Dfile.encoding=UTF-8
  4. zapisz zmiany
  5. zrestartuj NetBeans jeśli był otwarty
  6. sprawdź w menu Help -> About, wiersz System

Żeby zadeklarować przeglądarkom kodowanie, przed deklaracją <!DOCTYPE> dodaj:
  1. <?php header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.