Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]problem z htaccess i htpasswd prosze o SZYBKA POMOC!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michat34
zabezpieczyłem folder wrzucajac tam htaccess i htpasswd. po wejsciu na strone wyskakuje komunikat, jednak po wpisaniu loginu i hasła (nawet prawidłowego) wyskakuje bład 500. prosze o szybka pomoc.

HTACCESS
  1. AuthName "POTRZEBNA AUTORYZACJA"
  2. AuthType Basic
  3. AuthUserFile .htpasswd
  4. AuthGroupFile /dev/null
  5. require valid-user

HTPASSWD (haslo bez hasha, bo z hashem tez nie działa, probowałem je hashowac z kilku generatorow i zawsze jest blad 500..)
  1. user:user

htpasswd jest wrzucony do tego samego folderu co htaccess wiec sciezka chyba w porzadku..
bostaf
Cytat(michat34 @ 14.10.2012, 19:24:54 ) *
htpasswd jest wrzucony do tego samego folderu co htaccess wiec sciezka chyba w porzadku..

Zależy od tego jaką ścieżkę podałeś generując hasło komendą htpasswd. Jeśli podaje się ścieżkę względną, to "względem" liczone jest od katalogu w którym jest htpasswd.

Właśnie zobaczyłem Twojego edita. No to masz odpowiedź. Podaj pełną ścieżkę do katalogu, który chcesz chronić, albo w htaccess podaj pełną ścieżkę do pliku .htpasswd. Ta pierwsza opcja jest, z tego co pamiętam, łatwiejsza.
michat34
wrzucam to z total commandera. katalog, ktory chciałbym chronic ma sciezke zgodnie z tym co tc pisze: 0:/pdf/*.*

czy taka ma podac w polu AuthGroupFile?

AuthName "POTRZEBNA AUTORYZACJA"
AuthType Basic
AuthUserFile .htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
require valid-user
bostaf
Cytat(michat34 @ 14.10.2012, 19:45:29 ) *
wrzucam to z total commandera. katalog, ktory chciałbym chronic ma sciezke zgodnie z tym co tc pisze: 0:/pdf/*.*

czy taka ma podac w polu AuthGroupFile?

AuthName "POTRZEBNA AUTORYZACJA"
AuthType Basic
AuthUserFile .htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
require valid-user

AuthGroupFile możesz w ogóle wywalić, bo to jest dyrektywa używana przy definiowaniu dostępów grupowych.
To gdzie leży plik masz w AuthUserFile. Z tego co masz napisane wynika, że ten plik leży w tym samym katalogu co .htaccess. Hmmm czyli niby tak, jak to opisałeś. Jak generowałeś .htpasswd?
michat34
w notatniku napisałem
user:user
i nazwałem htpasswd po czym wrzuciłem z tc na serwer. nie działało, wiec poczytałem wiecej i doczytałem ze to ma byc hash. wiec na zmiane probowałem roznych hashy ze słowa user i zadne nie działało
gdzies czytałem ze tego sie nie powinno robic w notatniku tylko przez jakas dyrektywe htaccess, myslisz ze to moze powodowac blad?
bostaf
Cytat(michat34 @ 14.10.2012, 19:55:04 ) *
w notatniku napisałem
user:user
i nazwałem htpasswd po czym wrzuciłem z tc na serwer. nie działało, wiec poczytałem wiecej i doczytałem ze to ma byc hash. wiec na zmiane probowałem roznych hashy ze słowa user i zadne nie działało
gdzies czytałem ze tego sie nie powinno robic w notatniku tylko przez jakas dyrektywe htaccess, myslisz ze to moze powodowac blad?

Te pliki (.htpasswd) generuje się poleceniem htpasswd. Ten program generuje swoje hasze: http://httpd.apache.org/docs/2.2/programs/htpasswd.html.
Zgaduję, że nie masz dostępu do Apache'a z wiersza poleceń?
michat34
ok juz wiem, niestety nie mam dostepu z wiersza polecen. jeszcze jakies pomysły? :/
bostaf
Cytat(michat34 @ 14.10.2012, 20:16:49 ) *
wybacz głupie pytanie ale chodzi Ci o wpisywanie komend z cmd w windowsie?

Wcale nie głupie. Tak, o to chodzi. W Windowsie cmd.
Ale jeśli przesyłasz pliki total commanderem, i mapuje Ci dysk pod cyfry, to zgaduje, że serwer Apache jest na Unixie lub Linuxie. Czyli, że musiałbyś mieć dostęp po pierwsze dostęp do linii poleceń systemu, na którym stoi serwer, a po drugie dostęp do poleceń Apache'a na tym systemie. Masz?

Do głowy przychodzi mi tez inna opcja, ale nigdy tak nie próbowałem - wygenerowanie .htpasswd na swoim kompie i przesłanie tak spreparowanego pliku do chronionego katalogu. Wtedy trzeba by edytować AuthUserFile w .htaccess i ustawić odpowiednio ścieżkę w dyrektywie AuthUserFile. Nie mam pojęcia czy różne wersje Apache generują rożne hasze, czy takie same, warto sprawdzić.

Ścieżkę bezwzględną do katalogu możesz sprawdzić umieszczając w tym katalogu plik PHP z takim kodem:
  1. <?php
  2. echo __FILE__;
  3. ?>

no i uruchamiając ten plik z przeglądarki.
michat34
co moge powiedziec, człowieku jestes wielki! kilka dni sie z tym mecze, przeczytałem chyba dziesiatki artykułów i dopiero Ty mi pomogłes. wielkie dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.