Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Powtarzające się wyniki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
LewyM1
Witam,
Chciałbym utworzyć zapytanie, które usuwałoby powtarzające się wyniki, tylko kompletnie nie wiem jak to zapisać. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Damonsson
http://bit.ly/PmIRNX
Zielonkawy18
1. Dać N-1 warunków, gdzie N to liczba tabel w selekcie.
2. Zastosować funkcę DISTINCT bądź ze względów optymalizacyjnych NOT EXIST.
LewyM1
Mógłby mi ktoś pomóc zapisać takie zapytanie? Chciałbym odczytać z bazy danych wszystkich użytkowników, z którymi dany użytkownik rozpoczął "rozmowę". W tabeli zapisuję user1 - użytkownik, który wysyła wiadomość i user2 - odbierający. Bardzo proszę o pomoc.
Dzięki z góry.

Pozdrawiam
Zielonkawy18
Rozpisz mi strukturę tej tabeli. To jest jedna tabela? Jeśli tak to pewnie będzie trzeba uzyć selfjoina, ale nie rozumiem Cię na razie. Rozpisz mi tutaj swoje pola.

Pozdrawiam.
LewyM1

Zielonkawy18
Jeżeli chcesz wiedzieć z kim user1=2 prowadził rozmowy to:

1. SELECT user2 FROM nazwa_tabeli WHERE user1=2

EDIT: ale ja bym tutaj chyba zrobił relację wiele do wielu. Albo 1 do wielu.
LewyM1
Ułożyłem dokładnie takie same zapytanie, tylko problem w tym, że wyniki się powtarzają, gdy wiadomości odebranych jest więcej niż 1.
  1. SELECT user2 FROM pw WHERE user1 = '".popraw($_SESSION['id'])."' ORDER BY id DESC LIMIT ".$pierwszy." , 10
Zielonkawy18
Rozumiem, że jeżeli użytkownik prowadził już 2 razy rozmowę chcesz aby wyświetliło raz. Ok.

1. SELECT user2 FROM nazwa_tabeli WHERE user1=2 GROUP BY user2
LewyM1
Dokładnie o to mi chodziło. Dzięki wielkie, oczywiście plusik leci!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.