Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dostosowanie strony do rozdzielczosci
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
tenma
To moj pierwszy post na forum wiec witam wszystkich serdecznie!

Wiec mam problem z css. Mialem strone ustawiona w px wiec gdy rozdzielczosc byla zbyt mala to sie pojawial po prostu suwak. W takim wypadku ustawilem strone w procentach. I tutaj neistety rowniez sa problemy. Ustawilem sobie "content" w ktorym mam 3 kolumny(prawa, srodkowa i lewa) na 100%. Nastepnie dalem prawa i lewa kolumne na 16.05%(jej obramowanie jest zrobione z obrazkow wiec musialem tak ustawic) zas srodkowi dalem 53.5%. Teraz kiedy zmniejszam rozdzielczosc to wszystko sie zmniejsza tak jak planowalem ale przycina mi z prawej strony, kolumne prawa i lewa razem z tekstem i brzydko to wyglada. Sprobowalem dac min width w px na kolumny prawa i lewa ale wtedy tekst ze srodkowej kolumny nachodzi na kolumne lewa(gdyz jest w % i ignoruje min width ktore jest podane w px). Nastepnie sprobowalem po prostu dac obie kolumny w px zas srodkowa tylko w %. Ale wtedy po zmniejszeniu prawa kolumna ucieka mi pod srodkowa kolumne ;/

Ma ktos pomysl jak ustawic cala strone tak by sie po prostu zmniejszala do ustawionej rozdzielczosci?

Ewentualnie zostane przy przycinaniu kolumn a to co sie w nich znajduje po prostu ustawie na "text-align center"(sprawdzalem i nawet dziala.) z tym ze teraz znowu bedzie problem z ramka gdyz jest z obrazka. Ma ktos pomysl jak zrobic zaokraglone bordery w css? Jest to w ogole mozliwe? Znaczy chodzi mi o to ze nie chce by to wygladalo tak: "_|" tylko by prawy dol byl po prostu zaokraglony. Da sie cos takiego ustawic? Prosze o pomoc jesli ktos zna odpowiedz na moje pytania.

Pozdrawiam

Dorba odpowiedz na zaokgraglenie juz znalazlem. To jedyne pytanie to to czy da sie to jakos w % rownomiernie zmniejszac przy mniejszej rozdzielczosci.
!*!
Było już wielokrotnie. http://jsfiddle.net/Kbc2y/
tenma
nic mi to nie dalo. Ale ustawilem sobie to juz samemu. Po prostu usunalem obrazki ktore tworzyly obramowanie tabeli, nastepnie zrobilem to obramowanie z borderow w css'ie. Nastepnie wszystko ustawilem w % oraz inhalt z tabeli skonfigurowalem tak by nawet po zmianie rozdzielczosci ciagle byl w jednym miejscu. Niestety te tabele przy 800x600 wygladaja bardzo cienko, no ale kto w tych czasach uzywa jeszcze takiej rozdzielczosci?. Tak czy owak dzieki za pomoc. Temat mozna zamknac.
!*!
Strony nie buduje się na tabeli. A link wyżej pokazuje jak powinieneś zbudować szablon. W aside umieszczasz menu, a article treść która dostosowuje się do rozdzielczości.
tenma
Oczywiscie masz racje. Jestem jeszcze poczatkujacy i poprzez "tabele" mam na mysli te ramke w ktorej mam jakas tresc. Strone mam zrobiona w divach i to je ustawialem. Ale dzieki stronce ktora podales podpatrzylem pare rzeczy i skonfigurowalem to jeszcze lepiej wink.gif Dziekuje za pomoc

PS. Przepraszam za brak Polskich znakow jednak pracuje na niemieckiej klawiaturze a szef nie pozwala na dodanie jezyka wink.gif Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.