laqula
14.09.2004, 12:38:44
Czy można w jakiś sposób (z poziomu php) sprawdzić czy zalogowany użytkownik ma zainstalowane Gadu-Gadu?
scanner
14.09.2004, 12:57:48
Ktoś jeszcze używa tego badziewia?
Nie, nie ma takiej możliwości.
Możliwości takie posiada np. WPKontakt, gdzie na stronie programu jest pokazany kod html, sprawdzajacy czy i jaką wersję ma zainstalowaną użytkownik.
orson
14.09.2004, 14:15:03
witam ...
moze sie udac jeszcze przez javascript/java[/vbscript] ... poprzez sprawdzenie czy user ma zarejstrowany protokol gg://<gguid> ... widzialem kiedys cos takiego w javie ale nie pamietam czy akurat do gg i gdzie to widzialem ... aha ... i to sprawdza czy user ma jakiegos klienta gg ... to moze byc cokolwiek co rejstruje protokoly ... i dziala w sieci gg ... jak miranda np

pozdrawiam
mpps
14.09.2004, 17:02:52
Cytat
Ktoś jeszcze używa tego badziewia?
jakie 50% userów netu w polsce i parę procent (czym nie pochwali się wp) z zagranicy...
źródła: własne
bela
14.09.2004, 19:45:59
scanner, ty nie używasz? przecież masz w profilu
orson
14.09.2004, 19:54:16
witam ...
ale chodzi konkretnie o program o nazwie gadu-gadu czy o uzywanie protokolu w innym programie

pozdrawiam
Bakus
14.09.2004, 22:25:09
JavaScript nie da razy tego sprawdzić...
VBScript może być zablokowany ActiveX może zostać odrzucone przez usera...
Wniosek: nie prościej zapytać użytkownika o to, czy ma zainstalowane GG?
scanner
14.09.2004, 22:44:09
Cytat(bela_666 @ 2004-09-14 20:45:59)
scanner, ty nie używasz? przecież masz w profilu

Używam transportu GG w aplikacji WP Kontakt (Jabber). Używałem też kiedyś transportu ICQ.
Połowę (ok 40 osóB) z mojej listy stanowią jeszcze użytkownicy GG, 1/4 listy to jabberowcy php.pl, 1/4 znajomi i rodzina z Jabbera (cała rodzina używa Jabbera z obsluga transportu GG.
Ostatni raz instalowałem i deinstalowałem GG na własnym koputerze ok półtora roku temu.
Koniec offtopica.
laqula
15.09.2004, 06:38:27
Cytat(orson @ 2004-09-14 18:54:16)
ale chodzi konkretnie o program o nazwie gadu-gadu czy o uzywanie protokolu w innym programie

Chodzi o obsługę linku <a href='gg:...........
Chcę zrobić coś takiego:
if (jestGG){
print "<a href='gg:$numer............
} else {
print $numer;
};
Wkurza mnie strona wyskakująca po kliknięciu w ten link jeśli ktoś nie ma GG.
orson
15.09.2004, 07:55:12
witam ..
a nie prosciej napisac: jezeli masz gg to kliknij <a href="gg://<gguid>">tu</a>
pozdrawiam
laqula
15.09.2004, 09:40:04
Cytat(orson @ 2004-09-15 06:55:12)
a nie prosciej napisac: jezeli masz gg to kliknij <a href="gg://<gguid>">tu</a>
Prościej, ale nie w tym rzecz.
Gdyby to był jeden numer to nie byłoby problemu, ale
jest to tabela z numerami GG około 100 pozycji, więc
nie można napisać przy każdym.
Trzeba by jakąś gwiazdkę i opis pod tabelą, ale
i tak nikt nigdy nie czyta tych gwiazdek.
Powiem szczerze, że nie rozumiem w czym tkwi problem. Może to dlatego, że jestem chory, albo dlatego, że cholernie boli mnie głowa...
Ale jeśli nawet zrobisz wszystkie numerki jako linki, to krzywda nikomu się nie stanie, prawda? Jak ktoś ma zarejestrowany gg:[//] to mu otworzy okno rozmowy. Jak nie ma, to nic się nie stanie. Więc?
laqula
15.09.2004, 10:53:31
Jeśli nic się nie stanie to OK.
Takie rozwiązanie mogłoby być,
ale na tym komputerze na którym sprawdzałem
pojawia się Error 404 (a właśnie tego chciałbym uniknąć).
Ten na którym sprawdzałem wogóle jest jakiś szemrany.
Może na większości jest po prostu brak reakcji. Takie
rozwiązanie by mnie w pełni zadowalało.
Jeśli ma ktoś możliwość sprawdzenia to bardzo bym prosił.
scanner
15.09.2004, 11:49:31
Komplikujesz sobie życie.
Jełsi ktoś nie ma GG, to raczej nie będzie klikał na te linki, chyba, ze jest skrajnym idiotą z inteligencja na poziomie doniczki.
a jelśi nie będę miał zainstalowanego programu pocztowego, to wyłaczysz mi mailto: ?
mpps
15.09.2004, 20:57:03
może w ten sposób:
w momencie kliknięcia na link gg ustaw confirm: "jeśli masz zainstalowane gg kliknij OK - link zadziała, w innym wypadku kliknij CANCEL" i ustaw ciasteczko, w którym będzie zapamiętana informacja o decyzji. w takim wypadku nawet doniczka się (chyba) zastanowi...

oczywiście wszystko pod warunkiem, że odwiedzający mają włączone akceptowanie ciasteczek...
pozdro
marcin
matid
15.09.2004, 21:38:04
Ogólnie cała ta sprawa jest totalnie bez sensu. Rób normalnie linki gg://numer
Jak użytkownik kliknie na taki link a nie ma gg to pokazuje się: "gg nie jest zainstalowanym protokołem" i wszystko działa. Ja bynajmniej nie widzę najmniejszego sensu na sprawdzanie czy ktoś ma gg czy nie, bo to już nie powinno interesować autora strony.
.dragonfly
15.09.2004, 21:42:58
Dyskusja staje sie bezsensowna.
Zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.