Opisze trochę sytuację może mić to znaczenie a może nie mieć - nie zanm się:
Vps ma 3 adresy ip:
A - ip servera (całość vps)
B - ip resellera #1 współdzielone dla jego userów
C - ip resellera #2 współdzielone dla jego userów
Mam domenę shadowsite.pl - chciał bym w niej stworzyć dnsy które i reseller #1 i #2 by mógł wykorzysytwać do swoich domen, ale by domena shadowsite była przydzielona do usera #1 i normalnie pod nią stała stronka. Pomoc techniczna poleciła:
Kod
Proszę u rejestratora domeny utworzyć hosty/dns'y zgodnie z poniższą specyfikacją:
ns1.shadowsite.pl -> xxx.xxx.199.2
ns2.shadowsite.pl -> xxx.xxx.196.26
ns1.shadowsite.pl -> xxx.xxx.199.2
ns2.shadowsite.pl -> xxx.xxx.196.26
(ip jest pełne na potrzeby postu ukryte)
Korzystam z usług aftermarket i tam w dns wpisałem:
ns1.aftermarket.pl
ns2.aftermarket.pl
a w karcie "wpisy DNS":
A ns1.shadowsite.pl xxx.xxx.199.2
A ns2.shadowsite.pl xxx.xxx.196.26
W direct admin na serwerze stworzyłem konto na resellerze #1 i dodałem mu domenę, czyli domena jest na ip B podpięta. Podczas zakładania konta wyskoczyło coś takiego:
Cytat
Dodano użytkownika do pliku named.conf
Dodano rekordns1.shadowsite.pl. A ipB.ipB.ipB.ipB odpowiadający shadowsite.pl. NS ns1.shadowsite.pl.
Dodano rekordns2.shadowsite.pl. A ipB.ipB.ipB.ipB odpowiadający shadowsite.pl. NS ns2.shadowsite.pl.
Proszę sprawdzić strefę dla shadowsite.pl czy rekord A serwera nazw jest poprawny.
Dodano rekordns1.shadowsite.pl. A ipB.ipB.ipB.ipB odpowiadający shadowsite.pl. NS ns1.shadowsite.pl.
Dodano rekordns2.shadowsite.pl. A ipB.ipB.ipB.ipB odpowiadający shadowsite.pl. NS ns2.shadowsite.pl.
Proszę sprawdzić strefę dla shadowsite.pl czy rekord A serwera nazw jest poprawny.
W adminie DA w sekcji DNS mam dodaną tą domenę też na ip B, czyli jak na moją głowę dobrze.
Strona niestety nie działa i nie mam pojęcia jak się za to zabrać by to zaczeło poprawnie funkcjonować. :/