Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Odczytywanie rekordów z obu tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
teez
Witam,

Mam 2 tabele,

1. Tabela1, gdzie jest nazwaczlonka, idgrupy i id zwykly.
2. Grupy, gdzie jest wlasciciel, id, opis itd..

Aktualnie mam, że gdy ktoś wjedzie w dojdz.php?id=idgrupy z GET ['id'] to go dołącza do Tabela1 where idgrupy = GET.

Ok, wszystko śmiga, ale chcę teraz w panelu wczytać :

Twoje grupy z Tabela1 połączone z np. jeżeli ktoś jest w idgrupy 6 to aby pobieralo dane z "Grupy" wlasciciel itp.

Tak jakby połączenie dwoch tabel. W jaki sposob moge osiągnąć taki efekt?

Aktualnie

1. $kquery = "select * from tabela1 WHERE nazwaczlonka='$nick'";
  2. $kresult = mysql_query($kquery);
  3. $knum_results = mysql_num_rows($kresult);
  4. for ($i=0; $i <$knum_results; $i++) {
  5. $krow = mysql_fetch_array($kresult); ?>
  6.  
  7.  

Dla samej tabeli1.
amii
  1. SELECT t1.*, t2.wlasciciel FROM tabela1 AS t1 JOIN Grupy AS t2 ON t1.idgrupy=t2.id WHERE t1.nazwaczlonka='$nick';
teez
Wybacz, ale..

Nie potrafię tego ogarnąć.. Gdzie jest * FROM [..] ? co to t1 ( rozumiem, że tabela1 ale skoro tak to po co raz t1, a raz tabela1 ? )
Po co te kropki? Są to znaki łączności ( w przypadku mysql ) czy po prostu skrót od tabela1=t1.?
amii
To są aliasy jak masz w jednej i drugiej tabeli pole id to mysql musi je odróżniać, co zwraca zapytanie, które ci podałem ?
teez
Użyłem (podmienilem pod swoje tabele itp )

1. SELECT t1.*, t2.nick FROM grupy AS t1 JOIN sieci AS t2 ON t1.id=t2.id WHERE t1.nazwaczlonka='teez';

MYSQL:
MySQL zwrócił pusty wynik (zero rekordów). ( Wykonanie zapytania trwało 0.0011 sekund(y) )
  1. SELECT t1 . * , t2.nick
  2. FROM grupy AS t1
  3. JOIN sieci AS t2 ON t1.id = t2.id
  4. WHERE t1.nazwaczlonka = 'teez'
  5. LIMIT 0 , 30
amii
Pokaż strukturę tabel dla tego rekordu -> 'teez'
teez
Możesz nakierować gdzie to znajdę? Mimo, że w mysql nie siedzę od wczoraj to nie mam pojęcia o co dokładnie chodzi.
fragov
Chodzi o strukturę tabeli pierwszej.

Zapytanie wygląda ok, teraz pytanie czy jest w pierwszej tabeli rekord z 'teez'.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.