Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]$_POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Cinkowy
Witam mam problem z dodawanie do bazy danych id z dostawca:

1. <?php include("connect.php");
  2.  
  3. $akcja = $_GET['akcja'];
  4. if ($akcja == dodaj) {
  5.  
  6. $nazwa = $_POST['nazwa'];
  7. $producent = $_POST['producent'];
  8. $model = $_POST['model'];
  9. $ilosc = $_POST['ilosc'];
  10. $rabat = $_POST['rabat'];
  11.  
  12. $dostawca_id = $_POST[$ktory['id']];
  13. //nie wiem czy ten post zadziala
  14.  
  15. mysql_query("INSERT INTO `towary` (id, nazwa, producent, model, ilosc, rabat, dostawca_id) VALUES('$id', '$nazwa', '$producent', '$model', '$ilosc', '$rabat', '$dostawca_id')") or die("Nie mogłem Cie zarejestrować!");
  16.  
  17. echo '<span style="color: green; font-weight: bold;">Dodano towar</span><br>';
  18.  
  19. }
  20.  
  21. ?>
  22.  
  23. <form method="post" action="dodaj_towar.php?akcja=dodaj">
  24. <table>
  25. <tr class="tlo-b"><td>Nazwa:</td>
  26. <td><input maxlength="18" type="text" name="nazwa" value="<?=$nazwa?>"></td></tr>
  27. <tr class="tlo-b"><td>Model:</td>
  28. <td><input maxlength="18" type="text" name="producent" value="<?=$producent?>"></td></tr>
  29. <tr class="tlo-b"><td>Model:</td>
  30. <td><input maxlength="32" type="text" name="model" value="<?=$model?>"></td></tr>
  31. <tr class="tlo-b"><td>Ilosc:</td>
  32. <td><input maxlength="32" type="text" name="ilosc" value="<?=$ilosc?>"></td></tr>
  33.  
  34. <tr class="tlo-b"><td>Rabat:</td>
  35. <td><input maxlength="40" type="text" name="rabat" value="<?=$rabat?>"></td></tr>
  36.  
  37.  
  38.  
  39. <tr class="tlo-b"><td>Dostawca:</td>
  40. <td>
  41.  
  42.  
  43.  
  44.  
  45. <select name="dostawca_id">
  46. <?
  47. $dostawca = mysql_query("SELECT * FROM dostawca");
  48. while($ktory = mysql_fetch_array($dostawca))
  49. {
  50.  
  51. echo "<option selected=\"selected\" value=" . $ktory['id'] . ">".$ktory['nazwa']."</option>";
  52. //wydaje mi sie ze tu jest blad
  53. }
  54. ?>
  55. </select>
  56.  
  57.  
  58.  
  59.  
  60. </td></tr>
  61.  
  62.  
  63.  
  64. <tr><td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="Dodaj"></td></tr>
  65. </table></form>

Nie dodaje id z tabeli dostawca do tabeli towary, co jets nie tak?
Sephirus
1. L:4 - "dodaj" powinno być w cudzysłowach
2. L:12 - a skąd on weźmie zmienną $ktory ? Nie powinna tam czasem być

1. $dostawca_id = $_POST['dostawca_id'];
markonix
Nadaj selectowi name="dostawca_id" i odbierasz to normalnie $_POST['dostawca_id']
Cinkowy
Dzieki za pomoc smile.gif
Mam jeszcze jedno pytanie z innej beczki, mam prosty system logowania i rejestracji, czy dodaja jeszcze do bazy kolumne "level" mozna jakos w latwy sposob zrobic poziom dostepu? Logowanie na sesjach,

1. $_SESSION['nick'] = $login;
  2. $_SESSION['haslo'] = $haslo;

Dodac tylko if ktory bedzie sprawdzal czy levle ma 1, 2 lub 3?
1-admin
2-magazynier
3-klient
Sephirus
Na potrzeby prostej aplikacji/edukacji powinno to wystarczyć, dodaj także ten poziom uprawnień do sesji przy logowaniu użytkownika. W miejscach gdzie wyświetlane bądź przerabiane są dane sprawdzaj poziom i "krzycz" jeśli dany user nie może czegoś zrobić.
Cinkowy
Rozumiem też że na tych samych sesjach moge/musze zrobic "koszyk" zamowien? Pokombinuje jak bede mial jaks problem pisac tu czy nowy temat? smile.gif Nie bylem na tym forum 5 lat
Sephirus
Zanim napiszesz smile.gif najpierw poszukaj - "koszyk na sesji PHP", "pisanie sklepu PHP" itd. itp.

Poszukaj na forum - na bank coś znajdziesz a w razie czego masz wujka google wink.gif Próbuj sam znajdywać informacje których potrzebujesz - to najlepsza nauka a jak już totalnie się poddasz - wtedy wpadaj tu - spróbujemy pomóc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.