Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana][PHP] Kilka wersji językowych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pitu
Mam pytanie czy poniższy kod jest poprawny czy w Kohanie da się to wykonać inaczej/łatwiej?

w bootstrap.php
  1. $getLang = Cookie::get('lang');
  2. $setLang = Cookie::set('lang', $getLang);
  3.  
  4. if(empty($getLang)){
  5. $deflang = I18n::lang('pl');
  6. Cookie::set('lang', 'pl');
  7. }
  8. else{
  9. $deflang = I18n::lang($getLang);
  10. $setLang = Cookie::set('lang', $getLang);
  11. }

Routing:
  1. Route::set('default', '((<lang>/)<controller>(/<action>(/<id>)))',
  2. 'lang' => ('pl|en'),
  3. 'id' => '\d+'
  4. ))
  5. ->defaults(array(
  6. 'lang' => $deflang,
  7. 'controller' => 'start',
  8. 'action' => 'index'
  9. ));

W metodach:
  1. I18n::$lang = $this->request->param('lang');;

Efekt, po wejściu na stronę z podanym językiem w adresie strona jest tłumaczona na dany język. Jeżeli nie ma go w adresie ustawia domyślny/pobiera z Cookie. W przypadku ustawionego języka w Cookie i wejściu na inny w adresie wyświetla stronę w tym z linku. Czy to dobry pomysł?smile.gif
skowron-line
Dobry pomysł, z tym że z routingu możesz usunąć
'lang' => $deflang bo i tak wcześniej, sprawdzisz sobie ustawienia języka.
pitu
Co do usunięcia 'lang' => $deflang to jeżeli to usunę nie pobiera fraz z plików językowych tylko wyświetla je bezpośrednio. Dumpowałem ciacho i jest tam kod języka więc kod poniżej powinien wczytać język:
  1. $deflang = I18n::lang($getLang);

Przy okazji zapytam, dlaczego dla powyższego routingu nie działa url: domena.pl/pl/ ? Działają:
domena.pl
domena.pl/pl/start
domena.pl/pl/start/index
com
No bo nie masz przeciez zdefiniowane na co wskazuje pl/ to tylko okresla jezyk wiec logiczne ze nic nie wyswietla wink.gif
pitu
Według mojego rozumowania zmieniając routing na:
  1. Route::set('default', '((<lang>/)(<controller>(/<action>(/<id>))))',

Rozpiszę jak to rozumiem, może ktoś mnie wyprowadzi z błędu. smile.gif

Pierwszy nawias oznacz, że adres może nie zawierać żadnych parametrów i odpali domyślny kontroler i akcję. Lang jest w osobnym nawiasie co oznacza, że może być podany ale nie musi. Reszta jest w osobnym i tak jak poprzednio nie musi być podawana. Czyli wpisując domena.pl/pl/ zrealizuję: ((<lang>/)). Kontroler i akcja powinna zostać pobrana z domyślnych wartości. Niestety tak się nie dzieje.
skowron-line
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=21...p;#entry1026532 tu napisałem jak testować routing.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.