Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z dołączaniem plików po przerzuceniu na serwer [failed to open stream...]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Darekxp
Witam!

Mam problem z dołączaniem plików. Na localhoście działa ok, na home.pl już nie. Na az.pl też używam tego sposobu i jest ok.
Z tego co mi powiedzieli w home.pl to główny katalog jest /
RewriteBase / też mam włączone.
Plik index.php umieszczony w głównym folderze dołącza podstrony w zależności co wpiszę w URL.
W folderze pages/public/index.php jest główna strona.

Warning: require(libs/php_class/database/dbMysql.class.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /pages/public/index.php on line 5

Warning: require(libs/php_smarty/Smarty.class.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /pages/public/index.php on line 6

Początek index.php znajdującego się w folderze pages/public/index.php

1. <?php
  2.  
  3. ## REQUIRE LIBS ##
  4.  
  5. require('libs/php_class/database/dbMysql.class.php');
  6. require('libs/php_smarty/Smarty.class.php');

CuteOne
Sprawdź wielkość liter w nazwach folderów i plikach (dla linuxa "libs" != "Libs")

ps. poczytaj o ścieżkach względnych i bezwzględnych
Darekxp
Czytałem już kilka rzeczy. Sprawdzałem różne kombinacje.
Nazwy są na pewno ok.
viking
A gdzie masz te biblioteki dołączone? Bo obecnie wyszikiwane sa w pages/public/libs/....
Darekxp
Struktura w skrócie:

folder główny:
- css
- js
- libs
- pages
- index.php (dołącza pliki z pages/public/ wpisane w URL)

Natomiast problem jest z plikami dołączanymi z /libs/... (plik index.php z katalogu /pages/public/)
viking
Więc jak widzisz po moim poprzednim poście ścieżka do plików się nie zgadza. Możesz przenieść pod właściwy folder, zmienić katalog w którym pliki są wyszukiwane, ustawić include_path albo dodać stałą przed require z właściwą ścieżką.
Darekxp
A czemu na localhoście i az.pl taka ścieżka działa poprawnie ?
viking
To wszystko wina Tuska wink.gif
Darekxp
To jak proponujesz rozwiązać ten problem? Próbowałem już różnymi sposobami, np ../ itd
viking
Już miałeś kilka pomysłów podrzuconych. Na początek zrobić porządek w całej strukturze, jak CuteOne sugerował zrozumieć co to ścieżka (bez)/względna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.