Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS - Interfejs CRUD - Jak sobie z tym radzicie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
mstraczkowski
Witam,

Jak wiadomo w większości CMSy posiadają taki sam schemat, czyli jakaś lista funkcjonalności np: Zamówienia / Klienci / Użytkownicy.
Każda z tych funkcjonalności ogranicza się zazwyczaj do:

Wyświetlenia tabelki w rekordami z bazy danych z możliwością sortowania ich oraz filtrowania po nich, usuwania zaznaczonych itp
Każdy rekord posiada swoje akcje typu: Usuń, Edytuj
Jest także możliwość dodania nowego rekordu

Czyli w skrócie CRUD - Create / Read / Update / Delete

I teraz pytanie, jak sobie z tym radzicie ?

Czy korzystacie z jakiś generatorów CRUD jak np dostępne są w Symfony, a potem ew. je przerabiacie.
Czy macie jakieś dedykowane klasy, które w większości pomagają na stosowanie takiego schematu (Przykładowo klasa do generowania tabelek z uwzględnieniem akcji, sortowania, filtrowania)
Czy po prostu za każdym razem piszecie taki sam schemat dla każdej funkcjonalności

Pozdrawiam i dzięki za wszystkie wasze odpowiedzi.
Adi32
Cytat(mstraczkowski @ 12.03.2013, 23:03:54 ) *
Czy po prostu za każdym razem piszecie taki sam schemat dla każdej funkcjonalności.

No bez przesady biggrin.gif

Najlepszy CRUD z jakim się spotkałem w życiu to ten zastosowany w SUGAR CRM.
Jest niezwykle wygodny, rozwinięty i elastyczny. Mimo wielkiego rozmiaru i możliwości
(Każdy nowy moduł z "zaimplementowanym CRUD" posiada od razu:
- importowanie i eksportowanie z popularnych plików jak CSV
- możliwość wuszykiwania po każdym polu modułu
- możliwość dowolnego sortowania
- i wiele innych) jest napisany w taki sposób że bardzo łatwo go rozwijać.
Jestem w trakcie pisanie uproszczonej wersji do własnego wykorzystania.
mstraczkowski
Ja właśnie też zamierzam coś takiego napisać tylko nie wiem jak sobie to dobrze obiektowo rozplanować.
Dlatego pytam jak inni ludzie sobie z tym radzą przy pisaniu CMS. smile.gif
skowron-line
Codeinteger -> scafolding. Według mnie zbędna rzecz no ale jak kto lubi. Osobiście nie korzystam, z takich udogodnień jak masochista każda linijka wychodzi z pod moich palców.

Kilka miesięcy temu
http://tablesorter.com/docs/ tym się bawiłem w projekcie, ale nie przypadło mi to do gustu, bo przy dużej ilości rekordów chodzi to dość wolno, a były tabelki w których po kilkaset rekordów byłoo wyświetlanych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.